Ενέργεια

Exxon: Τα κέρδη των επενδύσεων απαλλαγής από τον άνθρακα θα είναι πολλαπλάσια του πετρελαίου

Exxon: Τα κέρδη των επενδύσεων απαλλαγής από τον άνθρακα θα είναι πολλαπλάσια του πετρελαίου
η Exxon ξοδεύει 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027 για να εφαρμόσει τα σχέδιά της για ενεργειακή μετάβαση
Η επιχείρηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα της Exxon Mobil Corp έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και να ξεπεράσει το παραδοσιακό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της εταιρείας σε μια δεκαετία από τώρα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Darren Woods.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου των ΗΠΑ παρουσίασε την Τρίτη 4/4 στους επενδυτές τους στόχους της αναδυόμενης στρατηγικής της για την ενεργειακή μετάβαση σε μια συνάντηση με τη Wall Street.

Αγορά αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων

Η Exxon μπήκε δυναμικά σε μια αγορά η οποία σε 10 ή περισσότερα χρόνια, θα είναι αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων, είπε ο Woods.
Το αποτέλεσμα θα είναι μια Exxon λιγότερο επιρρεπής σε διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων μέσω προβλέψιμων, μακροπρόθεσμων συμβάσεων με πελάτες που προσπαθούν να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα.
«Αυτή η επιχείρηση θα φαίνεται αρκετά διαφορετική από τη βασική επιχείρηση της Exxon Mobil», υποσχέθηκε ο Dan Ammann, πρόεδρος της διετής μονάδας Low Carbon Business Solutions της Exxon.

«Θα έχει ένα πολύ πιο σταθερό ή λιγότερο κυκλικό προφίλ».
Το πόσο γρήγορα αυτό το όραμα θα γίνει πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από τη ρυθμιστική και πολιτική υποστήριξη για την τιμολόγηση του άνθρακα -κάτι που οι ΗΠΑ δεν έχουν αποδεχτεί ευρέως- και το κόστος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μεταξύ άλλων αλλαγών, είπε.
Ο Ammann αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι προσδοκίες για αύξηση των τιμών του πετρελαίου στηρίζουν τη στρατηγική.

Πως θα εξελιχθεί η εξέλιξη

Η εταιρεία παρουσίασε παραμέτρους για το πώς βλέπει αυτή την ανάπτυξη να εκτυλίσσεται, με την τιμή του άνθρακα να είναι τριπλάσια από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η Exxon είναι μια από τις εταιρείες που επικεντρώνονται περισσότερο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μεταξύ των δυτικών παραγωγών πετρελαίου, μια στρατηγική που απέφερε κέρδη ρεκόρ για τους επενδυτές της πέρυσι καθώς οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Σε αντίθεση με τους ομολόγους της, η Exxon έχει μείνει μακριά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια.
Τα σχέδιά της για την ενεργειακή μετάβαση στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις δικές της δραστηριότητες, για τις οποίες η Exxon ξοδεύει 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027 για να το εφαρμόσει.
Η Exxon αντιμετωπίζει τη δέσμευση άνθρακα, το υδρογόνο, τα βιοκαύσιμα, τα οποία εκτιμά ότι έχουν συνδυασμένη αξίας 6,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2050, ισοδύναμη με την παραδοσιακή επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Συμφωνία με Linde

Η εταιρεία αποκάλυψε την Τρίτη ότι υπέγραψε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη Linde Plc, προσθέτοντας έναν νέο πελάτη στο χαρτοφυλάκιο των εταιρειών της που είναι πρόθυμες να πληρώσουν για να απελευθερώσουν τις δραστηριότητές τους.
Αναμένει να υπογράψει συμβάσεις που θα αποφέρουν έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Η επιχείρηση μπορεί να επιτύχει «ισχυρές διψήφιες αποδόσεις» από αυτά τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, είπε ο Ammann.
Σε πέντε ή περισσότερα χρόνια, ανάλογα με την τιμολόγηση του άνθρακα και τις ρυθμιστικές συνθήκες, η αγορά θα μπορούσε να αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, είπε η εταιρεία σε μια παρουσίαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης