ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνεται η εξέταση των αιτήσεων έργων ΑΠΕ της ομάδας Α για προσφορές όρων σύνδεσης

ΑΔΜΗΕ: Ολοκληρώνεται η εξέταση των αιτήσεων έργων ΑΠΕ της ομάδας Α για προσφορές όρων σύνδεσης

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά με τις ομάδες Β (έργα ΑΠΕ με PPAs) και Γ (ενεργειακές κοινότητες)

 

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά από τον ΑΔΜΗΕ το έργο της χορήγησης προσφορών σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ, βάσει των προτεραιοτήτων εξέτασης των εκκρεμών αιτήσεων που έχει ορίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διαχειριστής ολοκληρώνει το αμέσως επόμενο διάστημα τις υποομάδες της Ομάδας Α, προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο δηλαδή στην εξέταση των αιτήσεων των Ομάδων Β (έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν PPA) και Γ (ενεργειακές κοινότητες).


Έτσι έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτημάτων σχεδόν σε όλες τις υποομάδες της Ομάδας Α. Να θυμίσουμε ότι στην υποομάδα Α1 εντάσσονται οι σταθμοί σε περιοχή με απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα και ισχύ πάνω από 200 MW και αφορούν σε μεμονωμένα αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης σταθμών μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης ή ίσης με 200MW. Για την συγκεκριμένη υποομάδα, το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης είναι 800 MW. Στην ομάδα Α περιλαμβάνονται άλλες επτά υποομάδες, μεταξύ των οποίων οι στρατηγικές επενδύσεις με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 1.600 Μεγαβάτ, σταθμοί άνω των 100 MW στη Δυτική Μακεδονία, με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 1.500 ΜW και σταθμοί με Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης πάνω από 150 MW , με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 850 MW.

Επίσης, περιλαμβάνονται έργα με βεβαίωση παραγωγού για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης με ισχύ μεγαλύτερη από 300 MW και με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης με ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας ανά σταθμό τουλάχιστον 250 MWh. Για τα συγκεκριμένα έργα ισχύει μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 500 MW. Ακόμη στην Ομάδα Α περιλαμβάνονται οι αιολικοί σταθμοί με άδεια παραγωγής ή Βεβαίωση Παραγωγού για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήματα, με μέγιστο όριο ισχύος 600 MW, σταθμοί που εγκαθίστανται αποκλειστικά στα γεωγραφικά όρια των Πυρήνων της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης» με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 500 MW, στην Περιφέρεια Ηπείρου με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 150 MW κλπ.

Αιτήματα

Αφού ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώσει το επόμενο διάστημα με την Α Ομάδα, θα ακολουθήσει (όπως ορίζει η ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/7063/374) η εναλλάξ εξέταση αιτημάτων χορήγησης όρων σύνδεσης από την Ομάδα Β και την Ομάδα Γ. Δηλαδή, αφού χορηγηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης για σταθμούς της ομάδας Β (έργα που προορίζονται για «πράσινα» PPAs) συνολικής ισχύος 500 MW στη συνέχεια θα εξεταστούν όλες οι αιτήσεις της υποομάδας Γ1 (εξαιρούμενοι σταθμοί αποκλειστικά από ενεργειακές κοινότητες με συμμετοχή σε αυτές δήμων και Περιφερειών).

Στη συνέχεια, θα χορηγηθούν όροι σύνδεσης για ένα χαρτοφυλάκιο επιπλέον 1.500 Μεγαβάτ από την Ομάδα Β (μαζί με τα πρώτα 500MW) και θα ακολουθεί η εξέταση αιτημάτων των υποομάδων Γ2, Γ3 και Γ4. Έπειτα ο ΑΔΜΗΕ θα επανέλθει στην Ομάδα Β, για να χορηγήσει όρους σύνδεσης για επιπλέον 1.500 MW τα οποία προορίζονται για διμερείς συμβάσεις. Εν συνέχεια θα εξεταστούν οι υποομάδες Γ5 και Γ6 και τέλος θα εξεταστούν και θα χορηγηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης στα υπόλοιπα αιτήματα της ομάδας Β μέχρι την πλήρη κάλυψη του διατιθέμενου μεγίστου ορίου ισχύος προσφορών σύνδεσης, το οποίο με τροποποίηση της αρχικής υπουργικής απόφασης αυξήθηκε από 1,5 GW στα 4 GW.

Έως σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη φτάσει σχεδόν στα 11 GW ηλεκτρισμένων έργων ΑΠΕ ενώ οι δεσμευτικές προσφορές ζήτησης έχουν φθάσει συνολικά στα 13 GW με 14 GW φτάνοντας συνολικά στα 24 GW - 25 GW δεσμευμένου χώρου στα ηλεκτρικά δίκτυα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης