Ενέργεια

Εισαγγελία Σουηδίας: Δύσκολο να βρεθεί ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream, λόγω... συνθηκών

Εισαγγελία Σουηδίας: Δύσκολο να βρεθεί ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream, λόγω... συνθηκών
Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ποιος διέπραξε αυτό το έγκλημα, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι πιθανότατα θα είναι δύσκολο δεδομένων των συνθηκών», δήλωσε ο εισαγγελέας στο Reuters
Η Εισαγγελική Αρχή της Σουηδίας υποστηρίζει πως θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία στη Βαλτική Θάλασσα πέρυσι, σύμφωνα με δήλωση του Εισαγγελέα Mats Ljungqvist που ερευνά την έκρηξη, την Πέμπτη 6/4, όπως μεταφέρει το Reuters
Οι εκρήξεις στις 26 Σεπτεμβρίου στους αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας.
Η έκρηξη στη σουηδική ζώνη σημειώθηκε σε βάθος 80 μέτρων και ο εισαγγελέας είπε ότι η έρευνα ήταν περίπλοκη.

«Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ποιος διέπραξε αυτό το έγκλημα, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι πιθανότατα θα είναι δύσκολο δεδομένων των συνθηκών», δήλωσε ο εισαγγελέας Mats Ljungqvist.
«Εργαζόμαστε άνευ όρων και ανατρέπουμε κάθε πέτρα και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη», πρόσθεσε.
Αν και δεν έχει συναχθεί κανένα συμπέρασμα, έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες σχετικά με το ποιος ανατίναξε τους αγωγούς και πώς.

Οι έρευνες της Γερμανίας

Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι οι ανακριτές της πραγματοποίησαν έφοδο σε πλοίο τον Ιανουάριο που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν για την ανατίναξη των αγωγών.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σκάφος θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί από ουκρανική ή φιλοουκρανική ομάδα.
"Υπάρχουν ποικίλες πληροφορίες και αναφορές σχετικά με τη δολιοφθορά κατά των σωλήνων αερίου.

Το περιστατικό έχει γίνει προφανώς μια ανοιχτή αρένα για διαφορετικές απόπειρες επιρροής", είπε ο Ljungqvist στη δήλωση.
«Αυτές οι εικασίες δεν έχουν αντίκτυπο στην εν εξελίξει έρευνα, η οποία βασίζεται σε γεγονότα και στις πληροφορίες που προέκυψαν από αναλύσεις, έρευνες στη σκηνή του εγκλήματος και συνεργασία με αρχές στη Σουηδία και άλλες χώρες».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης