Τελευταία Νέα
Διεθνή

FP: Γιατί ο Putin αποτελεί «κλειδί» στην στρατηγική του Πεκίνου

FP: Γιατί ο Putin αποτελεί «κλειδί» στην στρατηγική του Πεκίνου
Η Κίνα βλέπει τη Ρωσία ως ουσιαστικό σύμμαχο, είπε η Patricia Kim, ειδικός στην εξωτερική πολιτική της Κίνας στο Ινστιτούτο Brookings
Η Κίνα αποκλείστηκε από τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά τώρα ανοίγεται προωθώντας την διπλωματική της ατζέντα.
Την Πέμπτη 6/4, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, όπως το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι δύο επισκεπτόμενοι ηγέτες αναφέρθηκαν στον ρόλο του Πεκίνου στη σύγκρουση, με τον Macron να πιέζει τον Xi να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

«Κλειδί» για την Κίνα ο πρόεδρος Putin

Η Κίνα βλέπει τη Ρωσία ως ουσιαστικό σύμμαχο, είπε η Patricia Kim, ειδικός στην εξωτερική πολιτική της Κίνας στο Ινστιτούτο Brookings, κυρίως επειδή ο Xi θεωρεί τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin ως κλειδί για τη διάβρωση της δυτικοκεντρικής παγκόσμιας τάξης.
«Αυτός είναι ο λόγος που ο Xi δεν αποστασιοποιήθηκε περισσότερο από τον Putin, παρά το μεγάλο κόστος φήμης που έχει πληρώσει η Κίνα για τον διπλασιασμό της στρατηγικής της συνεργασίας με τη Ρωσία», είπε ο Kim σε ένα email στο Foreign Policy.

Επίσης την Πέμπτη, η Κίνα μεσολάβησε στις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν - η πιο σημαντική συνάντηση των δύο εθνών από τότε που διέκοψαν τις σχέσεις τους πριν από επτά χρόνια.
Αυτό έρχεται αφότου το Πεκίνο φιλοξένησε αιφνιδιαστικές συνομιλίες τον περασμένο μήνα μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης, όπου οι χώρες της Μέσης Ανατολής συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους αποστολές αφού τις έκλεισαν το 2016.

Η πετρελαϊκή ατζέντα

Αυτές οι προσπάθειες είναι ένας τρόπος για την Κίνα να προωθήσει την επιρροή της στο πετρέλαιο - πλούσια περιοχή και να παρουσιάζεται ως εναλλακτικός ειρηνοποιός στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μέσα σε όλες αυτές τις διπλωματικές συνεδριάσεις, το Πεκίνο «εκνευρίστηκε» από μια συνάντηση που εκτόξευσε την ένταση την Τετάρτη όταν ο πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen στο έδαφος των Η.Π.Α. σε μια ιστορική πρωτιά.

Ο Xi θεώρησε τη συνάντηση ως πρόκληση κατά της κινεζικής κυριαρχίας –η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της Κίνας– και ανταπέδωσε στέλνοντας ένα αεροπλανοφόρο προς την ακτογραμμή του αυτοδιοικούμενου νησιού.
Την τελευταία φορά που μια υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ συναντήθηκε με τις αρχές της Ταϊβάν ήταν τον Αύγουστο του 2022, όταν η τότε πρόεδρος της Βουλής Nancy Pelosi πέταξε στην Ταϊπέι της Ταϊβάν.
Η Κίνα πραγματοποίησε αμέσως στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν ως σαφή απειλή για την ασφάλεια του νησιού.

Κίνα - Ταϊβάν


Τον περασμένο μήνα, ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν Ma Ying-jeou ταξίδεψε στην Κίνα για να συζητήσει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου.
Εξαιτίας αυτού, είπε η Kim, είναι απίθανο το Πεκίνο να έχει μια τόσο επιθετική απάντηση στη συνάντηση του Tsai με τον McCarthy.
Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο.
«Το Πεκίνο δεν είναι γνωστό για τη λεπτότητα όταν πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν, εις βάρος των δικών του συμφερόντων, και μπορεί να επιλέξει να λάβει σκληρότερες ενέργειες αργότερα», είπε ο Kim.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης