Τελευταία Νέα

Η αντίφαση της καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ

Η αντίφαση της καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ
Εταιρείες κλίμακας και με ευρεία τεχνογνωσία και ικανότητα να προβάλουν μέρος αυτής της πολυπλοκότητας, κατάφεραν να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ αναφέρει το Reuters

Η παραγωγή καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ γίνεται ακριβότερη κατά μέσο όρο, αλλά φθηνότερη για τις μεγάλες εταιρείες αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τραπεζικό ειδικό, 
Το μέσο κόστος παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ξηρά στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2009, καθώς ο χάλυβας και το πυρίτιο έγιναν ακριβότερα και οι αλυσίδες εφοδιασμού διαταράχθηκαν, σύμφωνα με έρευνα της επενδυτικής τράπεζας Lazard την Τετάρτη12/4 .

Ο Πρόεδρος Joe Biden είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών που ελπίζουν ότι οι πλαγιές και οι πεδιάδες με τουρμπίνες και πάνελ θα μειώσουν το κόστος ενέργειας για όλους τους καταναλωτές εν μέρει επειδή ο άνεμος και το φως δεν χρειάζεται να πληρωθούν, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.
H ισοπέδωση του κόστους ενέργειας - ένα μέτρο του πόσο πρέπει να χρεώσει ένας προγραμματιστής για την ισχύ όταν συνυπολογίζει δαπάνες όπως η κατασκευή και η συντήρηση - μειώνεται τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με τον Lazard.
Τώρα, ο πληθωρισμός του κόστους και η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας βοήθησαν να ωθηθεί το μη επιδοτούμενο κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας έως και 96 δολάρια ανά μεγαβατώρα, από το μέγιστο 41 δολάρια το 2021, διαπίστωσε η τράπεζα.

Ο μέσος όρος έχει πάει στα 60 δολάρια από 36.

Αλλά το χαμηλό σημείο της νέας σειράς είναι επίσης πολύ χαμηλότερο: η Lazard ανακάλυψε ότι ορισμένες εταιρείες θα μπορούσαν να χρεώνουν μόλις 24 δολάρια ανά μεγαβατώρα για ηλιακή ενέργεια και να καλύπτουν ακόμα το κόστος τους, από 30 δολάρια το 2021.

«Το κόστος των πάντων έχει αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού και των ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά για εμάς το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το κάτω άκρο του κόστους έχει μειωθεί», δήλωσε στο Reuters ο George Bilicic, παγκόσμιος επικεφαλής ενέργειας και υποδομών ενέργειας στη Lazard

Οι εταιρίες κλίμακας

"Εταιρείες κλίμακας και με ευρεία τεχνογνωσία και ικανότητα να προβάλουν μέρος αυτής της πολυπλοκότητας, κατάφεραν να συγκρατήσουν το κόστος", είπε οBilicic.
«Αυτό υποδηλώνει ότι αυτός ο κλάδος θα γίνει πιο ενοποιημένος και οι παίκτες κλίμακας θα τα πάνε πολύ καλά».

Ο Lazard απέκλεισε από αυτή την ανάλυση ορισμένες πτυχές του νόμου περί κλιματικής αλλαγής του Βiden, ο οποίος ονομάστηκε νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος υπόσχεται περίπου 370 δισεκατομμύρια δολάρια για φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία.
Αυτό θα τεθεί σε ισχύ σε 10 χρόνια και ο Lazard είπε ότι παραμένει ανοιχτό σε ερμηνείες.
Ωστόσο, η τράπεζα υπολόγισε ότι οι υποσχεθείσες εκπτώσεις φόρου παραγωγής θα μπορούσαν να φέρουν το ισοπεδωμένο κόστος της ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας μεταξύ $0 και $77.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης