Ενέργεια

Ουκρανία: Η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί 200 εκατ. δολάρια στην αποκατάσταση ενεργειακών μονάδων

Ουκρανία: Η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί 200 εκατ. δολάρια στην αποκατάσταση ενεργειακών μονάδων
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων και δεσμεύσεων από δωρητές.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Τετάρτη 12/4 ότι θα χρηματοδοτήσει με 200 εκατομμύρια δολάρια την επιδιόρθωση των ζημιών στις υποδομές ενέργειας και θέρμανσης της Ουκρανίας, με τους εταίρους και άλλους να παρέχουν άλλα 300 εκατομμύρια δολάρια καθώς επεκτείνεται το έργο.
Η επιχορήγηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση επειγουσών επισκευών σε μετασχηματιστές μετάβασης, κινητούς λέβητες θερμότητας και άλλο κρίσιμο εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα σε δήλωση.

23 δισεκ. δολάρια βοήθειας

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκτακτη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων δεσμεύσεων και δεσμεύσεων από δωρητές.
Περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά έχουν εκταμιευθεί μέσω πολλών έργων, είπε.

Η ενεργειακή υποδομή έχει υποστεί ζημιά 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον τελευταίο χρόνο και είναι ένας από τους πιο κρίσιμους τομείς όπου η Ουκρανία χρειάζεται επείγουσα υποστήριξη, δήλωσε την Τετάρτη η Anna Bjerde, διευθύνουσα σύμβουλος επιχειρήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, περισσότερες από τις μισές υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας υπέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα που συνέβαλαν σε ελλείψεις τροφίμων, θέρμανσης και νερού, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι περισσότεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν συνδεθεί ξανά στο δίκτυο.

Ωστόσο, οι σημαντικές ζημιές στους υποσταθμούς μεταφοράς εξακολουθούν να περιορίζουν την έξοδό τους, οδηγώντας σε προγραμματισμένη απόρριψη φορτίου και διακοπές στις περισσότερες περιοχές, πρόσθεσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι επανέλαβε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μετά την αναστολή τους τον Οκτώβριο, όταν η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει τακτικές επιθέσεις με πυραύλους και drone σε ζωτικής σημασίας ενεργειακές υποδομές.

Οι απεργίες προκάλεσαν σαρωτικές διακοπές ρεύματος σε πολίτες και βιομηχανίες, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να εργάζονται υπερωρίες για να επισκευάσουν το δίκτυο.
Ο ανώτατος εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επισκέφθηκε την Ουκρανία τον Φεβρουάριο για να διερευνήσει τις αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας στο ηλεκτρικό δίκτυο, οι οποίες σύμφωνα με το Κίεβο έχουν στόχο τον εκφοβισμό των απλών πολιτών.
Η Μόσχα, η οποία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022 και την αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο να αποδυναμώσουν τον στρατό της Ουκρανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης