Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Clarksons Research: Στα 6 GW ως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς των offshore αιολικών στην Ιαπωνία

Clarksons Research: Στα 6 GW ως το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς των offshore αιολικών στην Ιαπωνία
Η κυβέρνηση  αναθεωρεί πρόσφατα τις κατευθυντήριες γραμμές της για τον δεύτερο γύρο των υπεράκτιων δημοπρασιών αιολικής ενέργειας

Η υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας της Ιαπωνίας προβλέπεται να αυξηθεί σε ισχύ άνω των 6 GW.  Σύμφωνα με την Clarksons Research, αυτή η ανάπτυξη θα συνεπάγεται την εγκατάσταση 600 στροβίλων μέχρι το 2030, από 59 ανεμογεννήτριες που παρέχουν εγκατεστημένη ισχύ 190 MW σήμερα.

Η Clarksons Research δημοσίευσε στην πλατφόρμα της Renewables Intelligence Network (RIN) μια νέα έκθεση που παρουσιάζει το προφίλ του υπεράκτιου αιολικού τομέα της Ιαπωνίας. Ενώ η ανάπτυξη της ιαπωνικής αγοράς αιολικής ενέργειας έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια, τώρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με την κυβέρνηση να αναθεωρεί πρόσφατα τις κατευθυντήριες γραμμές της για τον δεύτερο γύρο των υπεράκτιων δημοπρασιών αιολικής ενέργειας.

Τα δεδομένα του σήμερα

Η ενεργή ισχύς στην Ιαπωνία ανέρχεται στα 190 MW μετά την έναρξη λειτουργίας των πρώτων υπεράκτιων αιολικών έργων εμπορικής κλίμακας της χώρας τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023. Περίπου 344 MW είναι υπό κατασκευή στα ανοικτά της Ιαπωνίας και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025, ενώ επιπλέον 1,9 GW έχει εξασφαλίσει συμφωνίες απορρόφησης.

Σύμφωνα με το έκτο Στρατηγικό Ενεργειακό Σχέδιο της, η Ιαπωνία στοχεύει η αιολική ενέργεια (χερσαία και υπεράκτια) να αντιπροσωπεύει το 5% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2030 (σήμερα είναι 1%). Για να το πετύχει αυτό, η κυβέρνηση στοχεύει τουλάχιστον 5,7 GW υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας να τεθούν σε σύνδεση μέχρι το 2030. Επιπλέον, η κυβέρνηση στοχεύει να εγκρίνει 10 GW έως το 2030 και 30-45 GW έως το 2040.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης