Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Euractiv: Προσεχώς ενεργειακά αυτόνομη η Πορτογαλία - Επιταχύνονται υπεράκτια έργα ΑΠΕ

Euractiv: Προσεχώς ενεργειακά αυτόνομη η Πορτογαλία - Επιταχύνονται υπεράκτια έργα ΑΠΕ
Η ανάπτυξη του υδρογόνου και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας,δήλωσε ο καθ'ύλην υπουργός σύμφωνα με το Euractiv

Η Πορτογαλία επιταχύνει την αδειοδότηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας και την ανακαίνιση πύργων αιολικής ενέργειας με υψηλότερη παραγωγικότητα, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Δράσης Duarte Cordeiro.
Υποστηρίζει επίσης την παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο και υπολογίζει στην παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την επίτευξη του στόχου της για το 2026 να έχει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από το 80% της ετήσιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η Πορτογαλία έχει επιτύχει ακόμη και αυτονομία 70%, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει κυρίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν υπάρχει άνεμος και τα φράγματα είναι γεμάτα.
Η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να εγγυηθεί την παραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», εξήγησε.

Εγκαίνια νέου φωτοβολταϊκού

Ο Cordeiro μιλούσε στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού εργοστασίου της κεραμικής εταιρείας Revigrés, το οποίο θα παρέχει πλέον περίπου το 20% της ενέργειας που καταναλώνει η εν λόγω βιομηχανία στην παραγωγική της διαδικασία, μια επένδυση άνω των 14 εκατ. ευρώ, η οποία υποστηρίζεται από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (“RRP”) και χρηματοδοτείται κατά 50% από ίδια κεφάλαια, δήλωσε η Paula Roque, από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

«Η Revigrés αποτελεί παράδειγμα σε όλα τα επίπεδα και ήταν ακόμη και πριν από το RRP, επειδή είχε μεγάλη ικανότητα επαναχρησιμοποίησης πόρων στην παραγωγική της διαδικασία», δήλωσε η υπουργός μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της πόλης Águeda να προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου υδρογόνου για να εξαρτάται λιγότερο από το φυσικό αέριο.

Ο Cordeiro χρησιμοποίησε την επίσκεψή του στο Revigrés, όπου τον άκουγαν αρκετοί βιομήχανοι, για να υπενθυμίσει ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία έγιναν αισθητές στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει.

Τα πλαφόν για χαμηλότερες τιμές

«Είχαμε ένα σύνολο μηχανισμών για τη μείωση των τιμών, όπως ο περίφημος μηχανισμός ανώτατης τιμής φυσικού αερίου της Ιβηρικής, μια επένδυση ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη μείωση των τιμολογίων πρόσβασης στο δίκτυο, η οποία επέτρεψε στην απελευθερωμένη αγορά τις χαμηλότερες τιμές των τελευταίων εννέα ετών και επέτρεψε επίσης την πτώση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη ρυθμιζόμενη αγορά κατά 3% τον Απρίλιο», σημείωσε.

«Επίσης, ο μηχανισμός που υιοθετήσαμε για τις εταιρείες που καταναλώνουν περισσότερα από 10.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ο οποίος μας επέτρεψε, από την αρχή του έτους, να μειώσουμε την τιμή του φυσικού αερίου κατά περίπου 26%», πρόσθεσε.

«Σήμερα, διαθέτουμε μέσα που εγγυώνται ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν υπερβολικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κάνουμε και τα δύο πράγματα: επιταχύνουμε την εισαγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μας επιτρέπει να έχουμε εγγυήσεις για χαμηλές τιμές στο μέλλον και, ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε ένα σύνολο μέσων που μας επιτρέπουν να συγκρατήσουμε τις τιμές της αγοράς, αποτρέποντας να επηρεαστούν οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις», κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης