Τελευταία Νέα

«Just Go Zero Tilos»: Το ταξίδι σε έναν κόσμο με μηδενικά απόβλητα

«Just Go Zero Tilos»: Το ταξίδι σε έναν κόσμο με μηδενικά απόβλητα

Ιστορική στιγμή για την Τήλο, καθώς μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να γίνει το πρώτο με νησί με το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο

Βασικό εργαλείο για αυτή την επιτυχία ήταν το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos» της Polygreen, όπου μέσω της εφαρμογής του, κατάφερε  το νησί να πετύχει 100% εκτροπή από την ταφή και 87% ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων. Και όλο αυτό την ίδια ώρα που ο «εθνικός στόχος» έως το 2025, ορίζεται στο 55%. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μετρά ένα χρόνο λειτουργίας και υλοποιήθηκε επιτυχώς με την υποστήριξη του Δήμου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και την ενεργή συμμετοχή των κατοίκων του νησιού. 

Ο εορτασμός της επετείου συνδυάστηκε με την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Μηδενικών Αποβλήτων, που καθιερώθηκε φέτος από τον ΟΗΕ να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Μαρτίου, με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την ενημέρωση του κοινού για τη μείωση και υπεύθυνη παραγωγή αποβλήτων. Στο μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επεσήμανε ότι «ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε τον κόσμο μας και να σημειώσουμε πρόοδο προς κυκλικές οικονομίες μηδενικών αποβλήτων, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη» και κατέληξε «οφείλουμε να επενδύσουμε μαζικά σε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και πολιτικές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να επαναχρησιμοποιούν και να ανακυκλώνουν τα πάντα».


490.png

Εντυπωσιακά αποτελέσματα και νέοι στόχοι  

Στα πλαίσια του εορτασμού, ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, μαζί με την ομάδα του προγράμματος Just Go Zero, συναντήθηκαν με τους επιχειρηματίες του νησιού και συζήτησαν για την τουριστική σεζόν που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.  Το βράδυ της ίδιας ημέρας στήθηκε μια ιδιαίτερη γιορτή στο λιμάνι της Τήλου.

Όλοι οι πρωταγωνιστές του έργου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και να παρακολουθήσουν ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο καταγράφεται όλο το ταξίδι της πράσινης αυτής πρωτοβουλίας, μέσα από συνεντεύξεις κατοίκων, υπαλλήλων της Polygreen, συνεργατών και όλων των εμπλεκομένων. Από την πλευρά του ο κ. Πολυχρονόπουλος εξήρε την συμβολή των κατοίκων στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Τήλος είναι το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης σε όλο τον κόσμο. Στόχος μας από εδώ και πέρα, είναι να διατηρήσουμε το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα κι αυτό θα επιτευχθεί μόνο με τη συνεχή προσπάθεια των κατοίκων για μείωση της παραγωγής αποβλήτων και ταυτόχρονα τον σωστό διαχωρισμό των υλικών στην πηγή».

82_1.png

Επόμενος στόχος. είναι να ενταχθεί το νησί στο πρόγραμμα Zero Waste Cities, μέσα από την συνεργασία με το Mission Zero Waste Academy, το Zero Waste Europe και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Η Δήμαρχος της Τήλου, Μαρία Καμμά-Αλιφέρ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του έργου, δηλώνοντας ότι «το μικρό ακριτικό νησί μας έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Αλλά το πιο σημαντικό είναι το καθαρό περιβάλλον που προέκυψε από το κλείσιμο του χώρου ταφής, αλλά και την απομάκρυνση των κάδων από τους δρόμους».

Η γιορτή συνεχίστηκε με φαγητό και χορό και πάντα με zero waste πρακτικές. Ειδικοί κάδοι στήθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης, ώστε να γίνει σωστός διαχωρισμός στην πηγή.




Το ταξίδι του προγράμματος και η τεχνική διαδικασία

Η υλοποίηση της θεωρητικής προσέγγισης του  «Just Go Zero Tilos» ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, όταν οι εργαζόμενοι της Polygreen ξεκίνησαν να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες πόρτα – πόρτα, για τους στόχους και τα οφέλη του προγράμματος.

Σε συνέχεια συζητήσεων και διαβουλεύσεων σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο εφαρμογής του προγράμματος στο νησί, μοιράστηκε ειδικός εξοπλισμός για τη διευκόλυνση του διαχωρισμού των υλικών σε τρεις κατηγορίες: Οργανικά, ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα. Τα οργανικά απόβλητα συλλέγονται σε ξεχωριστή βιοδιασπώμενη σακούλα, τα ανακυκλώσιμα σε ειδική τσάντα, ενώ τα αποτσίγαρα σε ειδικά μεταλλικά δοχεία.

Η συλλογή των υλικών πραγματοποιείται με ηλεκτροκίνητα οχήματα τα οποία περνούν από κάθε σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα (και τέσσερις το καλοκαίρι) και σε καθημερινή βάση από τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, τα υλικά οδηγούνται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας, το σύγχρονο και πρότυπο κέντρο επεξεργασίας και διαχείρισης που έχει αντικαταστήσει τον παλαιό ΧΥΤΑ.

999_1.png

Εκεί γίνεται η περαιτέρω διαλογή των ανακυκλώσιμων σε 25 ρεύματα και η μετατροπή των οργανικών σε εδαφοβελτιωτικό (λίπασμα), το οποίο παραμένει στο νησί για τον εμπλουτισμό του εδάφους. Εκεί γίνεται επίσης και η πρώτη επεξεργασία των μη ανακυκλώσιμων υλικών, προκειμένου να προωθηθούν για την παραγωγή δευτερογενούς εναλλακτικού καυσίμου για χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία.

Από τις αρχές του 2022 μέχρι και σήμερα, 350 τόνοι υλικών έχουν ανακυκλωθεί και έχει αποτραπεί η απόρριψή τους στη χωματερή του νησιού, η οποία είναι πλέον ανενεργή. Στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης, στην περιοχή Λιβάδια λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης (Point Zero), όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν και να λύσουν οποιαδήποτε απορία σχετικά με το πρόγραμμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης