ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Μεταξύ 50 και 65 ευρώ/MWh οι τιμές για τα PPAs που θα ανακοινώσει

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Μεταξύ 50 και 65 ευρώ/MWh οι τιμές για τα PPAs που θα ανακοινώσει
Το 2022, η ραγδαία άνοδος της χονδρικής στα 283 ευρώ/MWh αύξησε τη διαφορά σε σχέση με τα 98 ευρώ/MWh πώλησης των έργων της

Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση της παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 2022 ενώ ακόμη υψηλότερη αναμένεται για το 2023 λόγω της σταδιακής λειτουργίας μιας σειράς από αιολικά πάρκα έως τις αρχές του Φθινοπώρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 298,1 εκατ. ευρώ που ήταν τα έσοδα της εταιρίας το 2022, τα 236,2 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον τομέα των ΑΠΕ και ήταν αυξημένα σε σχέση με το 2021 που είχαν διαμορφωθεί σε 224,4 εκατ. ευρώ.

Σημαντικοί παράγοντες για την αύξηση των εσόδων από τις ΑΠΕ ήταν τόσο οι θετικές ανεμολογικές συνθήκες, όσο και κυρίως οι νέες διαδικασίες λειτουργίας και συντήρησης των έργων που εφάρμοσε η εταιρία το 2022. Έτσι κατεγράφη αύξηση που συντελεστή παραγωγής ,load factor των επιμέρους πάρκων που διαθέτει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώ συνολικά ο συντελεστής παραγωγής για τα έργα της στην Ελλάδα ανήλθε σε 32,5% έναντι 31,5% το 2021.
Για το 2023 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπεται να φθάσει στα 1.222 MW από 905 MW που ήταν το 2022. Μάλιστα αυτή την περίοδο η εταιρία ολοκληρώνει σταδιακά το νέο σύμπλεγμα αιολικών ισχύος 330 MW στον Καφηρέα Ευβοίας. Το έργο που είναι το μεγαλύτερο αιολικό της χώρας προβλέπεται να ολοκληρωθεί κοντά στα τέλη του προσεχούς καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου.

Τιμές πώλησης κα συνεισφορά στο ΤΕΜ

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις ή έχει ήδη κλείσει μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από έργα ΑΠΕ, PPAs με τιμές 50-66 ευρώ/MWh μέσω των οποίων εξασφαλίζει σταθερά μακροχρόνια έσοδα. Συνολικά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει 0,9 GW σε έργα ΑΠΕ υπό κατασκευή και 1,1 GW υπό ανάπτυξη με έμφαση στα φωτοβολταϊκά. Απώτερος στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς της να φθάσει στα 3,3 GW ως το 2025.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι η τιμή πώλησης ενέργειας των έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το 2020 ήταν 97 ευρώ/MWh με τη χονδρική τιμή του ρεύματος στα 47 ευρώ/MWh, ενώ το 2021 ήταν 98 ευρώ/MWh με τη χονδρική τιμή στα 120 ευρώ/MWh. Το 2022, η ραγδαία άνοδος της χονδρικής τιμής του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα 283 ευρώ/MWh κατέστησε τη διαφορά πολύ έντονη σε σχέση με τα 98 ευρώ/MWh πώλησης των έργων της.

Είναι, σημαντικό να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η εταιρία έχει παράσχει σημαντική στήριξη στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας αφού η συνεισφορά της στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.
Παρά τη μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας, για άλλη μια χρονιά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πέτυχε μία συνολικά ισχυρή οικονομική επίδοση, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της στόχευσης και της διοικητικής της προσήλωσης.
Όπως ανακοινώθηκε, τα έσοδα του Ομίλου, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, αυξήθηκαν σε 298 εκατ. ευρώ έναντι 273,1 εκατ. ευρώ το 2021, και οδήγησαν την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (adj. EBITDA) στα 164,7 εκατ. ευρώ (+3,0% y-o-y) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (adj. net profit) στα 69,7 εκατ. ευρώ (+2,5% y-o-y).

Η Αντλησιοταμίευση

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι το 2022 ήταν ένα έτος ορόσημο για την ανάπτυξη της εταιρίας, τόσο λόγω της σταδιακής ηλέκτρισης του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων επιτεύχθηκε πριν από το τέλος του έτους, ενώ ξεκίνησαν και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακος και διάρκειας αποθήκευσης μέσω Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680MW).
Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις μεγάλης αποθήκευσης είναι απόλυτο προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης