Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Λετονία έστειλε στην Κένυα το ρωσικό λίπασμα που κατέσχεσε λόγω κυρώσεων το 2022

Η Λετονία έστειλε στην Κένυα το ρωσικό λίπασμα που κατέσχεσε λόγω κυρώσεων το 2022
Η αποστολή του λιπάσματος έγινε καθώς ο ΟΗΕ προσπαθεί να σώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το gCaptain
Μια πρώτη παρτίδα ρωσικού λιπάσματος που κατέσχεσε η Λετονία το 2022 αποστάλθηκε στην Κένυα από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας το Σάββατο 22/4, σύμφωνα με το gCaptain.
Η Ρωσία ανέφερε την κατάσχεση ως βασικό εμπόδιο για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της σε μια συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά.

Έφυγαν οι 200.000 πρώτοιι τόνοι

Ένα σκάφος αναχώρησε από το λιμάνι της Ρίγας την Παρασκευή με μέρος των 200.000 τόνων κατασχεθέντων λιπασμάτων, ανέφερε το υπουργείο.
Αρκετά ακόμη πλοία πρόκειται να μεταφέρουν το υπόλοιπο λίπασμα που κατασχέθηκε τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Η Ρωσία έχει επισημάνει ότι δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της εξαγωγικής συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, την οποία μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον Ιούλιο του 2022, μετά τις 18 Μαΐου, επειδή δεν έχει ικανοποιηθεί ένας κατάλογος αιτημάτων για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει κατονομάσει επανειλημμένα τα λιπάσματα που έχουν κολλήσει στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας ως ένα από τα βασικά εμπόδια για τη συνέχιση της συμφωνίας.
Η κυβέρνηση της Λετονίας περιέγραψε τις αποστολές ως «δωρεά» την οποία διευκόλυνε ως «υποστήριξη για τις χώρες που έχουν πληγεί από την επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Δεν έγινε σαφές εάν η Ρωσία ήταν ικανοποιημένη με την αποστολή ή αν θα ενίσχυε τις πιθανότητες για παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Η κίνηση έρχεται πριν από μια συνάντηση στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres για να συζητήσουν τη συμφωνία για τα σιτηρά, μεταξύ άλλων θεμάτων.
Ο Lavrov είπε ότι δεν έχει γίνει τίποτα για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Ρωσίας.
Το μεγαλύτερο μέρος του λιπάσματος που κατασχέθηκε στη Λετονία ανήκει στην Uralchem και την Uralkali URKAI.MM, σύμφωνα με πηγές της αγοράς και στοιχεία που είδε το Reuters.

Οι εταιρείες ελέγχονταν παλαιότερα από τον Ρώσο ολιγάρχη Dmitri Mazepin, ο οποίος εγκατέλειψε τον έλεγχο πέρυσι αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση του επέβαλε κυρώσεις τον Μάρτιο του 2022 ως «μέλος του στενότερου κύκλου του Vladimir Putin».
Ο Όμιλος Uralchem-Uralkali δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι σκόπευε να δωρίσει στην Κένυα περισσότερους από 34.000 τόνους λιπασμάτων που είναι αποθηκευμένα στη Λετονία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης