Κόντρα Biden - Κογκρέσου για τα πάνελ: Γιατί θα ασκήσει veto ο Αμερικανός πρόεδρος

Κόντρα Biden - Κογκρέσου για τα πάνελ: Γιατί θα ασκήσει veto ο Αμερικανός πρόεδρος
Πρόκειται για την ουσιαστική υπονόμευση της προόδου μας προς την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την κατοχή των εργαλείων που χρειαζόμαστε για να επιτεθούμε στην κλιματική κρίση", δήλωσε εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου στο Reuters
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden θα ασκήσει βέτο στις προσπάθειες του Κογκρέσου να ανατρέψει την απαλλαγή από τους δασμούς ηλιακής ενέργειας τέσσερις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας για δύο χρόνια, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το Reuters.

Τον Ιούνιο, ο Biden παραιτήθηκε από δασμούς σε ηλιακούς συλλέκτες από την Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια «γέφυρα», ενώ η αμερικανική παραγωγή αυξάνεται αρκετά για να παρέχει τα εγχώρια έργα που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής.
Οι εγχώριοι κατασκευαστές, ωστόσο, λένε ότι οι δασμοί χρειάζονται τώρα για να ανταγωνιστούν τα φθηνά πάνελ που κατασκευάζονται στο εξωτερικό.

Η προσπάθεια κατάργησης αποσκοπεί στην υποστήριξη αυτών των εταιρειών.

Την περασμένη εβδομάδα, μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της αποκατάστασης των δασμών στα ηλιακά πάνελ από τις τέσσερις χώρες, αντιστρέφοντας την αναστολή του Biden.
Αυτή η νομοθεσία, την οποία υποστηρίζουν τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ψηφοφορία στη Βουλή το συντομότερο αυτή την εβδομάδα.
Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος είπε ότι «αντιτίθεται σθεναρά» στο ψήφισμα και ότι θα ασκήσει βέτο εάν εγκριθεί.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η πολιτική του Biden λειτούργησε και επισημαίνει την αύξηση της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας από τότε που ανέλαβε.
«Αυτή η νομοθεσία θα υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο Ali Zayidi, εθνικός σύμβουλος του Biden για το κλίμα.
"Δεν πρόκειται για την επιβράδυνση των πραγμάτων.

Υπονόμευση, όχι επιβράδυνση

Πρόκειται για την ουσιαστική υπονόμευση της προόδου μας προς την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και την κατοχή των εργαλείων που χρειαζόμαστε για να επιτεθούμε στην κλιματική κρίση", πρόσθεσε ο Zayidi.

Ο εκπρόσωπος Dan Kildee, ένας Δημοκρατικός που συνυποστηρίχθηκε το ψήφισμα, σε δήλωσή του διαφωνεί με τον Biden σε αυτό το θέμα.
«Διαπιστώθηκε ότι η Κίνα παραβίασε τους εμπορικούς μας νόμους, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να ανταποκριθούν, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των δασμών και της παράνομης συμπεριφοράς τους να μείνει αναπάντητη», είπε.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αυξήσουν την εγχώρια ικανότητα κατασκευής ηλιακών πάνελ που θα έχει οκταπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Ο Biden δεν σκοπεύει να παρατείνει τις δασμολογικές απαλλαγές μετά την ολοκλήρωση της διετούς περιόδου, επειδή η εγχώρια παραγωγή έχει απογειωθεί.
«Δεδομένων των ισχυρών τάσεων στην εγχώρια ηλιακή βιομηχανία, ο Πρόεδρος δεν σκοπεύει να παρατείνει την αναστολή των δασμών στο τέλος της 24μηνης περιόδου τον Ιούνιο του 2024», ανέφερε ο Λευκός Οίκος στη Δήλωση Διοικητικής Πολιτικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης