Ενέργεια

Chevron: Αύξημένα κατά 5% τα κέρδη α' τριμήνου (6,57 δισ. δολ.), 25% χαμηλότερα του 2022

Chevron: Αύξημένα κατά 5% τα κέρδη α' τριμήνου (6,57 δισ. δολ.), 25% χαμηλότερα του 2022
Τα αποτελέσματα της Chevron ξεπέρασαν τη συναίνεση κατά 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, όπως μεταφέρει το Reuters
Η Chevron κορυφώνει τις εκτιμήσεις με κέρδη κέρδους για το πρώτο τρίμηνο παρά τη διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου
Η μεγάλη πετρελαϊκή Chevron Corp ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς την Παρασκευή 28/4, καθώς τα κέρδη αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο, με τα κέρδη από τη διύλιση να αντισταθμίζουν τις διολισθήσεις στις τιμές της ενέργειας καθώς και την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως μεταφέρει το Reuters.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 5% στα 6,57 δισ. δολ. ή 3,46 δολ. ανά μετοχή.

Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν τη συναίνεση κατά 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Η εξέχουσα δραστηριότητα της εταιρείας ήταν η διύλιση, όπου τα υψηλότερα περιθώρια βοήθησαν το εισόδημα να υπερπενταπλασιαστεί στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι μετοχές υποχώρησαν κατά 0,5% στις προ της αγοράς συναλλαγές.

Το τμήμα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Chevron, από την άλλη πλευρά, είδε τα καθαρά κέρδη της να πέφτουν κατά 25% λόγω των μεγάλων μειώσεων των τιμών από έτος σε έτος.
Το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, διαπραγματεύτηκε κατά μέσο όρο στα 82 δολάρια το βαρέλι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σημειώνοντας πτώση 16% σε σχέση με πέρυσι και πτώση 7% από το τέταρτο τρίμηνο.
"Οι τιμές του Brent είναι υψηλές, αλλά έχουν μειωθεί αρκετά, αλλά εξακολουθούν να δίνουν μέτρια διψήφιες αποδόσεις" για κάθε δολάριο που ξοδεύει η εταιρεία, δήλωσε στο Reuters ο οικονομικός διευθυντής Pierre Breber.

Οι ταμειακές ροές

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου των ΗΠΑ έκλεισε το τρίμηνο με 15,8 δισ. δολάρια σε μετρητά, μειωμένα κατά 12% από πέρυσι, αλλά περίπου 10 δισ. δολάρια πάνω από αυτά που χρειάζεται για τη λειτουργία της επιχείρησης, είπε ο Breber.
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες διατηρούν περισσότερα μετρητά σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης και για να είναι έτοιμες εάν υπάρξει νέο κύμα ενοποιήσεων.
«Η πρόθεση με την πάροδο του χρόνου είναι ότι τα μετρητά θα επιστραφούν στους μετόχους με σταθερό τρόπο», είπε ο Breber, προσθέτοντας ότι η Chevron θα επιδιώξει μόνο συμφωνίες που ωφελούν τους μετόχους.

Όταν ρωτήθηκε αν η Chevron συζητούσε εξαγορές, ο Breber απάντησε πως «πάντα ψάχνουμε», «και έχουμε πολύ ψηλά τον πήχη γιατί δεν χρειάζεται να κάνουμε συμφωνία».
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο πριν στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των επενδύσεων σε έργα των ΗΠΑ.
Η Chevron αυξάνει την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ τη μειώνει αλλού.

Η συνολική παραγωγή μειώθηκε κατά 3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν στα 2,98 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα με τη λήξη σύμβασης στην Ταϊλάνδη και την πώληση ιδιοκτησιών από σχιστόλιθο στο Νότιο Τέξας.
Η μείωση αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση της παραγωγής κατά 4% στο Permian, τη μεγαλύτερη λεκάνη σχιστόλιθου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η εταιρεία ξεκινά επίσης μια νέα πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης