Ενέργεια

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στην Ενέργεια: Τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα και η αναθεώρηση του Target Model

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στην Ενέργεια: Τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα και η αναθεώρηση του Target Model
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να σχεδιαστούν στρατηγικές επιλογές για την ενεργειακή επάρκεια και τροφοδοσία της χώρας, αναθεωρώντας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα του, «αρκετές επιπόλαιες και μη-ρεαλιστικές κατευθύνσεις που είχαν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια χωρίς κανένα δημόσιο διάλογο και συναίνεση
Μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε επιλεγμένα είδη διατροφής, αλλά και κατάργηση της καθολικής κάλυψης ζήτησης ηλεκτρισμού μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργεια προφανώς μέσω της ανάπτυξης αγοράς μακροπρόθεσμων διμερών συμβολαίων προτείνει στο προεκλογικό πρόγραμμα του για την ενέργεια το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας με επέκταση και διασύνδεση των ΑΠΕ αλλά και τη διατήρηση κάποιων λιγνιτικών μονάδων σε ρόλο στρατηγικής εφεδρείας.


Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στο ζήτημα της ενεργειακής απεξάρτησης, με ένα πλέγμα πολιτικών και υποδομών που θα περιλαμβάνουν:

1. Εντατική επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ανανεώσιμες μορφές (αέρας, ήλιος, θάλασσα, υδροηλεκτρικά)

2. Αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ως συμπληρωματικών καυσίμων με συγκεκριμένο ορίζοντα βαθμιαίας απόσυρσης από το ενεργειακό ισοζύγιο.

3. Διατήρηση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων ως στρατηγική εφεδρεία σε περιπτώσεις αυξημένης ενεργειακής πίεσης και εκτάκτων αναγκών.

4. Κατασκευή δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα διευκολύνουν την ένταξη ενεργειακών κοινοτήτων στο εθνικό σύστημα.

5. Προσαρμογή των δικτύων μεταφοράς/ διανομής φυσικού αερίου, ώστε να μπορούν να υποδεχθούν βιομεθάνιο και - σε επόμενο στάδιο - πράσινο υδρογόνο.


Στρατηγικές επιλογές

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να σχεδιαστούν στρατηγικές επιλογές για την ενεργειακή επάρκεια και τροφοδοσία της χώρας, αναθεωρώντας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα του, «αρκετές επιπόλαιες και μη-ρεαλιστικές κατευθύνσεις που είχαν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια χωρίς κανένα δημόσιο διάλογο και συναίνεση».

Έτσι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνονται είναι τα εξής:

1. Μείωση των ειδικών φόρων στα καύσιμα για να ελαττωθεί η τελική τιμή καταναλωτή, να μειωθεί ο πληθωρισμός και να περιοριστεί η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης.

2. Μείωση ΦΠΑ σε επιλεγμένα είδη ευρείας κατανάλωσης, ιδιαίτερα στον τομέα διατροφής.

3. Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο ευάλωτων ομάδων, καθώς και του κατώτερου μισθού.

4. Εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με αυτοπεριορισμό της κατανάλωσης. Κίνητρα και ελαφρύνσεις για την μειωμένη κατανάλωση.

5. Υψηλή φορολογία στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και με τα έσοδα χρηματοδότηση μείωσης των ειδικών φόρων.


Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα προτείνονται:

1. Η ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας με επέκταση και διασύνδεση ανανεώσιμων πηγών.

2. Η μείωση της εξάρτησης από χώρες και εταιρείες με μονοπωλιακή συμπεριφορά.

3. Η διάδοση της αυτοπαραγωγής ενέργειας σε μικρή και μεσαία κλίμακα παραγωγικής δραστηριότητας. (Σπίτια, μικρές επιχειρήσεις, καλλιέργειες)

4. Η ώθηση στην παραγωγή μηχανημάτων ΑΠΕ με κίνητρα/υποδομές και επενδύσεις που στόχο έχουν την αύξηση της Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας.

5. Η άμεση κατασκευή δικτύων μέσης τάσης για την διασύνδεση της ηλεκτροπαραγωγής.

6. Η διατήρηση επιλεγμένων λιγνιτικών μονάδων ως ψυχρής εφεδρεία στο σύστημα μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία Πράσινης Μετάβασης και

7. Για να μετριαστεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών καυσίμων στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, προτείνεται η κατάργηση της καθολικής κάλυψης ζήτησης μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας - Target model και η επανεξέταση του ρόλου του συνολικά.

Ανακατανομή των πόρων των Ευρωπαϊκών Ταμείων

Όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ απαιτείται μια συνολική ανασύνταξη του μοντέλου παραγωγής και διανομής της απαιτούμενης ενέργειας και των υποδομών διασύνδεσης. Ωστόσο για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος και στο μεσοδιάστημα απαιτούνται χειρουργικές δημοσιονομικές επεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων (κυρίως με μείωση των ειδικών φόρων), καθώς και στήριξη του εισοδήματος των πιο ευάλωτων ομάδων που διαφορετικά θα στερηθούν το αγαθό της ενέργειας και θα περιθωριοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

Χρειάζεται όμως και χρήμα και είναι προφανές ότι η ορθή κλίμακα διαχείρισης είναι τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δευτερευόντως οι εθνικές πολιτικές κάθε κράτους χωριστά.

Έτσι σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Όπως τα έργα ενεργειακής μετάβασης χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι και τα δημοσιονομικά εργαλεία αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης πρέπει να αντλήσουν πόρους από ένα ανάλογο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Το πλεονέκτημα θα είναι ότι αφενός μεν η ΕΕ θα έχει αποφασιστικό λόγο για την χρηματοδότηση, περιορίζοντας σπατάλες και κακοδιαχείριση από τα διάφορα κράτη. Θα ξέρει επίσης πότε, πού και σε ποιους πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση, αποφεύγοντας έτσι την αναζωπύρωση του στασιμοπληθωρισμού σε διάφορες χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης