Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Ινδία - Κίνα προτείνουν «οδικούς χάρτες», αντί προθεσμίας τερματισμού χρήσης ορυκτών καυσίμων

Reuters: Ινδία - Κίνα προτείνουν «οδικούς χάρτες», αντί προθεσμίας τερματισμού χρήσης ορυκτών καυσίμων
Η Ινδία, η οποία προεδρεύει της G20, επιθυμεί να εισαγάγει τη φράση «πολλαπλά ενεργειακά μονοπάτια» στο κοινό ανακοινωθέν υπονοώντας την διακριτική ευχέρεια των κρατών να αποφασίσουν για τα ορυκτά καύσιμα
Η Ινδία, με την υποστήριξη της Κίνας, προσπαθεί να οικοδομήσει μια συναίνεση εντός της ομάδας G20 που θα επτρέπει στις χώρες να επιλέξουν έναν οδικό χάρτη για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα αντί να ορίσουν προθεσμία για τον τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, δήλωσαν τρεις Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.
Η Ινδία, η οποία προεδρεύει της G20, επιθυμεί να εισαγάγει τη φράση «πολλαπλά ενεργειακά μονοπάτια» στο ανακοινωθέν που θα δημοσιευτεί στη σύνοδο κορυφής της ομάδας τον Σεπτέμβριο,  υπονοώντας την διακριτική ευχέρεια των κρατών να αποφασίσουν για τα ορυκτά καύσιμα και υποστηρίζεται από χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Αφρική, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Οι πολλαπλοί οδικοί χάρτες για την ενεργειακή μετάβαση θα επιτρέψουν στις χώρες να επιλέξουν πόρους, ακόμη και άνθρακα, ενώ θα εργάζονται για σχέδια για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Σε μια συνάντηση της Ομάδας Εργασίας της G20 για τις Ενεργειακές Μεταβάσεις, στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ, η Ινδία αντιτάχθηκε στην προθεσμία που πρότειναν οι πλούσιες χώρες για τον τερματισμό της χρήσης άνθρακα, δήλωσε ο αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση.
Ο άνθρακας αντιπροσωπεύει σχεδόν τα τρία τέταρτα της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, και το Νέο Δελχί υπερασπίζεται εδώ και καιρό τη χρήση του καυσίμου, αναφέροντας χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές, σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Η Κίνα υποστήριξε την Ινδία κατά τη διάρκεια της συνάντησης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να θέσει χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και ότι θα ήθελε να χρησιμοποιήσει «όλους» τους διαθέσιμους πόρους της στη βέλτιστη χρήση, είπε ο αξιωματούχος.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος της Κίνας δεν απάντησαν σε ερωτήματα που έστειλε το Reuters, το ινδικό υπουργείο Ενέργειας αρνήθηκε να σχολιάσει και τα υπουργεία περιβάλλοντος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν απάντησαν.

Κίνα - Ινδία είναι οι δύο κορυφαίοι καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο.

Οι υπουργοί Κλίματος από την Ομάδα των Επτά πλούσιων χωρών συμφώνησαν τον περασμένο μήνα "να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ώστε να επιτευχθεί καθαρό μηδέν στα ενεργειακά συστήματα έως το 2050 το αργότερο".
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη φορά που η Ινδία χρησιμοποίησε τη φράση «πολλαπλά μονοπάτια» στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις για το κλίμα ενάντια στις επαναλαμβανόμενες απαιτήσεις των δυτικών εθνών να τερματίσουν τη χρήση άνθρακα.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι η φράση είναι σύμφωνη με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που ευνοεί «κοινές αλλά διαφοροποιημένες ευθύνες, υπό διαφορετικές εθνικές συνθήκες».
Είπε ότι οι πλούσιες χώρες το παραβλέπουν ενώ ζητούν την έξοδο από τον άνθρακα.
«Μια κυρίαρχη άποψη εμφανίστηκε σε κάθε χώρα να έχει ατομικές οδούς για να επιτύχει τις εθνικές της δεσμεύσεις και χαρίσματα», είπε ένας τρίτος αξιωματούχος που παρευρέθηκε στη συνάντηση.

Σταδιακή κατάργηση

Αντιμέτωπη με εκκλήσεις για σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα στις τελευταίες συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο του 2022, η Ινδία είπε ότι όλα τα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου.
Στη συνάντηση της G20 τον περασμένο μήνα, η Ινδία κράτησε την εστίαση στα ορυκτά καύσιμα, αντί να ξεχωρίζει τον άνθρακα, είπε ο τρίτος αξιωματούχος.
Η Ινδία και η Κίνα, οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου, έχουν λάβει συχνά κοινές θέσεις στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή, παρά τις μακροχρόνιες συνοριακές διαφορές.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να προωθήσει μια παγκόσμια σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων ενόψει της συνόδου κορυφής COP28 στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο.
Το Δελχί θα φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, τον Σεπτέμβριο.
Οι αξιωματούχοι συναντώνται εν όψει αυτής της συνάντησης για να οριστικοποιήσουν τη θέση της ομάδας σε παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.
Η G20 περιλαμβάνει τις χώρες της G7 καθώς και τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και τη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων εθνών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης