Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παιχνίδι για μεγάλους οι επενδύσεις σε ΑΠΕ - Τι αλλάζει σε χρηματοδότηση και ρίσκο

Παιχνίδι για μεγάλους οι επενδύσεις σε ΑΠΕ - Τι αλλάζει σε χρηματοδότηση και ρίσκο

Τι επεσήμανε o ανώτερος διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θεόδωρος Τζούρος 

Σχετικά Άρθρα
Σε γήπεδο για δυνατούς παίχτες εξελίσσεται η εγχώρια αγορά των ΑΠΕ καθώς ωριμάζει και αλλάζουν άρδην τα δεδομένα χρηματοδότησης. Οι παραγωγοί αφήνουν πίσω το μοντέλο της κλειδωμένης ταρίφας και των 20ετών συμβάσεων με το ΔΑΠΕΕΠ και στρέφονται στα PPAs, τις διμερής δηλαδή συμβάσεις απ΄ ευθείας με καταναλωτές, που εξασφαλίζουν υψηλότερες τιμές.

Η στροφή αυτή καταγράφεται από τον τραπεζικό τομέα ως μια από τις σημαντικότερες αλλαγές ως προς την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των επενδύσεων σε νέα έργα ΑΠΕ και της χρηματοδότησής του καθώς ανεβάζει το ρίσκο.

Την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην αγορά των ΑΠΕ περιέγραψε στο Forum των Δελφών o ανώτερος διευθυντής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Θεόδωρος Τζούρος. Οπως χαρακτηριστικά είπε “οι επενδύσεις ΑΠΕ γίνονται όλο και πιο σύνθετη άσκηση. Χρειάζεται μεγαλύτερη τεχνογνωσία και ίσως περισσότερα ίδια κεφάλαια. Αρα, αυτές οι επενδύσεις απευθύνονται σε μεγαλύτερους παίκτες και θα βλέπουμε στο εξής όλο και μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα”.

Το τραπεζικό σύστημα που στήριξε τις επενδύσεις ΑΠΕ με 8-10 δισ. ευρώ την τελευταία επταετία, χωρίς ωστόσο να αναλάβει ουσιαστικά ρίσκα αφού επρόκειτο για επενδύσεις με διασφαλισμένες μίνιμουμ τιμές σε ορίζοντα 20ετίας, καλείται πλέον να αξιολογήσει τις νέους παραμέτρους με αυστηρά κριτήρια για να περιορίσει το ρίσκο που καλείται να αναλάβει χρηματοδοτώντας νέα έργα ΑΠΕ.


Αξιολόγηση ρίσκου

Οι Τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Τζούρο, θα πρέπει να αξιολογήσουν το credit risk του αντισυμβαλλόμενου, που δεν έχει τη σιγουριά ενός φορέα, όπως ο ΔΑΠEEΠ. Επιπλέον, τα περισσότερα PPAs είναι δεκαετούς διάρκειας, που σημαίνει ότι οι Τράπεζες θα πρέπει να αξιολογήσουν και το ρίσκο σε σχέση με την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στο Σύστημα μετά την πάροδο της δεκαετίας.

Ενα πρόσθετο ρίσκο, προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Τζούρο από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι παραγωγοί ΑΠΕ επιλέγουν να κατασκευάσουν δικούς τους υποσταθμούς προκειμένου να προσπεράσουν το πρόβλημα της συμφόρησης των δικτύων. Αυτό, αυξάνει το κόστος της επένδυσης, το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί, τόνισε.

Ειδικά για τις νέες επενδύσεις σε offshore αιολικά και συστήματα αποθήκευσης με μπαταρίες που περιλαμβάνει το νέο ΕΣΕΚ, τόνισε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στη χρηματοδότησή τους κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί “δεν υπάρχει τεχνογνωσία στην ανάπτυξη και τη δανειοδότηση των συγκεκριμένων πλάνων και δεν έχει διαμορφωθεί και η τιμολογιακή πολιτική των έργων αυτών».

Σε όλα τα παραπάνω, πρόσθεσε και το κόστος χρηματοδότησης, το οποίο όπως είπε, έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και έχει αλλάξει την αποδοτικότητα των επενδύσεων. Υποστήριξε πάντως ότι οι ελληνικές Τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις επενδύσεις ύψους 22 δισ. ευρώ (15 δισ. για ΑΠΕ και 7 δισ. για δίκτυα) που προβλέπει το ΕΣΕΚ ως το 2030. “Πρόκειται για τη διάθεση ενός ποσού της τάξης των 2 δισ. κατ’ έτος, που μπορεί να υποστηριχθεί από τις ελληνικές τράπεζες” τόνισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης