Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιά θέματα βάζει στην ΡΑΕ ο Ολλανδός Aggregator Sympower στην διαβούλευση σε σχέση με την απόκριση ζήτησης

Ποιά θέματα βάζει στην ΡΑΕ ο Ολλανδός Aggregator Sympower στην διαβούλευση σε σχέση με την απόκριση ζήτησης

Η ολλανδική εταιρεία ήταν η μόνη που συμμετείχε στη διαβούλευση για την τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, της Ενδοημερήσιας Αγοράς και της Αγοράς Εξισορρόπησης

 

Μόνο μια εταιρία η ολλανδική Sympower που δραστηριοποιείται ως aggregator, σε έξι χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας συμμετείχε στη διαβούλευση που διενήργησε η ΡΑΕ επί των εισηγήσεων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, της Ενδοημερήσιας Αγοράς και της Αγοράς Εξισορρόπησης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές και της απόκρισης της ζήτησης (demand respond).

Η Sympower καλωσορίζει το άνοιγμα της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού στους aggregator ζήτησης, όπως προβλέπει η οδηγία 2019/44, αλλά εκφράζει τη διαφωνία της για ορισμένες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την επιστολή της εταιρίας προς τη ΡΑΕ, ζητά κατ’ αρχήν μεγαλύτερη σαφήνεια, όπως για παράδειγμα τον ακριβή ορισμό μαζί με παραδείγματα για το “Χαρτοφυλάκιο του κατανεμημένου φορτίου σε λειτουργία δοκιμής ή σε δοκιμαστική λειτουργία”, όπως αυτό αναφέρεται στην εισήγηση του ΕΧΕ για την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, καθώς και για τη διάκριση μεταξύ ενός χαρτοφυλακίου κατανεμημένων φορτίων σε κανονική λειτουργία και ενός χαρτοφυλακίου κατανεμημένων φορτίων σε λειτουργία δοκιμής.

Μονάδες ΣΗΘ

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης στο άρθρο 3.2 του προτεινόμενου κανονισμού, το οποίο αναφέρει ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ και ΣΗΘ (Συμπραγωγοί Ηλεκτρισμού Θερμότητας) κατατάσσονται ως συμμετέχοντες μαζί με τους aggregators απόκρισης ζήτησης. “Αυτό σημαίνει ότι οι μονάδες ΣΗΘ δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στα συγκεντρωτικά χαρτοφυλάκια φορτίου;” θέτει το ερώτημα η εταιρία, ζητώντας παράλληλα πληροφορίες για τις υποχρεώσεις αδειοδότησης των παραγωγών ΣΗΘ.

Ενα άλλο ζήτημα που τίθεται είναι αν ο aggregator πρέπει να γίνει ο ίδιος έμπορος ή ΒRP για να συμμετάσχει στην αγορά, δεδομένου ότι ο κάθε συμμετέχων πρέπει να ορίσει έναν πιστοποιημένο έμπορο στις αγορές Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσια. Επίσης ζητείται επεξήγηση της έννοιας του «φυσικού προγράμματος παράδοσης και απόσυρσης» για τα κατανεμόμενα χαρτοφυλάκια φορτίου.

Σχετικά με τις τροποποιήσεις στον κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης, που εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ, η Sympower εκφράζει τη διαφωνία της για ορισμένες διατάξεις, εκτιμώντας ότι μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα, αποτελώντας πραγματικό εμπόδιο για την είσοδο των aggregtators απόκρισης ζήτησης στην αγορά.

Διατηρώντας μία επιφύλαξη για την κατανόηση της προτεινόμενης ρύθμισης-για την οποία ζητά επεξηγήσεις- θεωρεί ότι έτσι όπως διατυπώνεται (και την ερμηνεύει η εταιρία) οι διατάξεις αυτές έχουν σκοπό να αποκλείσουν την ταυτόχρονη συμμετοχή των aggregators ζήτησης στην Aγορά Εξισορρόπησης (λειτουργίες aFRR και mFRR) και στη χονδρική αγορά. Θεωρεί δε ότι οι περιορισμοί αυτοί παραβιάζουν τις αρχές της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/944, που στόχο έχουν το άνοιγμα της αγοράς στους aggregators απόκρισης ζήτησης.

Το οφέλη που οι φορείς συλλογικής εκπροσώπησης απόκρισης της ζήτησης φέρνουν στο σύστημα μπορούν να αξιοποιηθούν μόνον όταν εξασφαλίζεται η συμμετοχή τους σε όλες τις αγορές ηλεκτρισμού σύμφωνα με τις τεχνικές δυνατότητες των πόρων που ελέγχουν, τονίζει η εταιρία, ζητώντας την αναθεώρηση των σχετικών ρυθμίσεων (άρθρο 59 κεφάλαιο 4γ)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης