Ενέργεια

Uniper: Από τις απώλειες, σε καθαρά κέρδη 6,7 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο 2023

Uniper: Από τις απώλειες, σε καθαρά κέρδη 6,7 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο 2023
Η Uniper σημείωσε κέρδη, χάρη στις αισθητά χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters
Η γερμανική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Uniper ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (7,43 δισεκατομμύρια δολάρια) πρώτου τριμήνου την Πέμπτη 4/5, μετά την απελευθέρωση σημαντικών προβλέψεων που είχε προηγουμένως κάνει μετά την κίνηση της Μόσχας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, όπως μεταφέρει το Reuters.

Η Uniper άλλαξε την προοπτική, χάρη στις αισθητά χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.

Διασώθηκε από το γερμανικό κράτος πέρυσι μετά από απώλειες ρεκόρ που σημειώθηκαν από την πραγματοποίηση ακριβών αγορών σε φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τις περιορισμένες ρωσικές εξαγωγές.
Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από την απελευθέρωση της παροχής, είπε η Uniper, προσθέτοντας ότι αυτό βελτίωσε τις προοπτικές σχετικά με την αντικατάσταση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον πρώην κύριο προμηθευτή της.

"Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή η επιτυχία να μας κάνει να ξεχνάμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι σε σχέση με την προμήθεια αντικατάστασης φυσικού αερίου", δήλωσε η Chief Financial Officer Jutta Doenges.
«Τα κέρδη της Uniper στα μελλοντικά τρίμηνα θα συνεχίσουν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο του κόστους για την προμήθεια αντικατάστασης φυσικού αερίου και συνεπώς από τις τιμές του φυσικού αερίου».

Οι μετοχές της ανέβηκαν κατά 6,5%

Η Uniper είχε πέρυσι καθαρή ζημία 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω απομειώσεων τόσο στο πλειοψηφικό της μερίδιο στο ρωσικό τμήμα Unipro, όσο και σε ένα δάνειο που παρείχε στον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream 2
Η Uniper διατήρησε τις προσδοκίες της για θετικά προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα του ομίλου και προσάρμοσε τα EBIT το 2023, προσθέτοντας ότι είχε 33,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ίδια κεφάλαια και δάνεια κρατικά στα οποία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξευθούν ξανά.

Ο κύριος προμηθευτής της Uniper, Gazprom στα τέλη Αυγούστου είχε αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, ο οποίος αργότερα υπέστη ζημιές από δολιοφθορά.
Η Uniper, στην οποία το Βερολίνο κατέχει πλέον το 99%, λειτουργεί τον πρώτο τερματικό σταθμό της Γερμανίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο λιμάνι του Wihelmshaven, ο οποίος μπορεί να καλύψει το 6% της γερμανικής ζήτησης φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης