Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βιετνάμ: Αναθεωρεί τα σχέδιά του για 6 GW από ΑΠΕ ως το 2030

Βιετνάμ: Αναθεωρεί τα σχέδιά του για 6 GW από ΑΠΕ ως το 2030
Ο στόχος του Βιετνάμ για το 2030 για υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, ορίζεται στα 6 GW από το μηδέν τώρα, σύμφωνα με το Reuters
Το Βιετνάμ στοχεύει να υπερδιπλασιάσει την παραγωγική του ικανότητα έως το 2030, αλλά έχει μειώσει ελαφρώς τον στόχο του για υπεράκτια αιολική ενέργεια και θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που είδε το Reuters.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας προβλέπεται να φτάσει τα 158 GW έως το 2030, περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως και από 69 GW το 2020, σύμφωνα με το έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ο στόχος για το 2030 για υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δισεκατομμύρια δολάρια ξένων επενδύσεων, ορίζεται στα 6 GW από το μηδέν τώρα, αναφέρει το έγγραφο - ελαφρώς χαμηλότερο από τον στόχο των 7 GW που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Δεκεμβρίου για την ανάπτυξη ενέργειας της χώρας, όπως αναφέρεται στο σχέδιο που είδε το Reuters.
Η χωρητικότητα θα μπορούσε να φτάσει τα 90 GW έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους που υποδεικνύει η κυβέρνηση, οι οποίοι εξακολουθούν να υπόκεινται σε αλλαγές έως ότου εγκριθούν βάσει ενός νέου σχεδίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναθεώρηση παλαιότερου σχεδίου μετάβασης

Δύο πηγές είπαν ότι το έγγραφο ανακεφαλαιώνει μια νέα έκδοση του σχεδίου ενέργειας που εκπονήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο βιομηχανίας, το οποίο εξακολουθεί να χρειάζεται την έγκριση της κυβέρνησης, ενώ είναι σημαντικό για την απελευθέρωση κεφαλαίων πράσινης μετάβασης 15,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκε στο Βιετνάμ τον Δεκέμβριο η G7 και άλλες πλουσιότερες χώρες, αλλά η έγκρισή του έχει καθυστερήσει για χρόνια εν μέσω εσωτερικών διαφωνιών και πολύπλοκων μεταρρυθμίσεων.

Η χώρα δεσμεύτηκε στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26) τον Νοέμβριο του 2021 να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050.
Το εσωτερικό έγγραφο ανέφερε ότι το Βιετνάμ θα καταργήσει πλήρως όλους τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2050, σύμφωνα με προηγούμενες δεσμεύσεις.
Μέχρι το 2030, η υδροηλεκτρική ενέργεια θα είναι η δεύτερη κύρια πηγή ενέργειας, ακολουθούμενη από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και τον άνεμο στην ξηρά.
Η κυβέρνηση είπε ότι το σχέδιο αποσκοπούσε στη στήριξη μιας μέσης ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης 7% αυτή τη δεκαετία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης