Τελευταία Νέα

Νέα παράταση για υποβολή των Βεβαιώσεων Καταχώρησης πολυγώνων εξαιρούμενων σταθμών ΑΠΕ ζητά η αγορά

Νέα παράταση για υποβολή των Βεβαιώσεων Καταχώρησης πολυγώνων εξαιρούμενων σταθμών ΑΠΕ ζητά η αγορά
Η υποχρέωση καταχώρησης πολυγώνου αφορά πάνω από 20.000 μικρά έργα ΑΠΕ και εως σήμερα, από τη ΡΑΑΕΥ έχουν εκδοθεί περί τις 7.500 βεβαιώσεις
Tην ανάγκη για νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής των Βεβαιώσεων Καταχώρησης πολυγώνων εξαιρούμενων σταθμών ΑΠΕ, ώστε να μην «παγώσει» η καταβολή αποζημιώσεων για το «πράσινο» ρεύμα που παράγουν, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Η αρχική ημερομηνία έληγε στις 31 Μαρτίου και λίγες ημέρες πριν τη λήξη της, παρατάθηκε με τροπολογία έως τις 30 Ιουνίου, ωστόσο και πάλι τα περιθώρια είναι …στενά.

Η υποχρέωση καταχώρησης πολυγώνου αφορά πάνω από 20.000 μικρά έργα ΑΠΕ. Έως σήμερα, από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) έχουν εκδοθεί περί τις 7.500 βεβαιώσεις, περίπου 1.000 βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης ενώ άλλες 9.000 αιτήσεις βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, για τις οποίες αποτελεί ζητούμενο εάν θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και θα έχουν υπογραφεί έως τα τέλη Ιουνίου. Παράλληλα, θα πρέπει να υπολογιστεί ότι άλλα 2.500 μικρά έργα δεν έχουν ακόμη υποβάλλει αίτηση.

Υποχρέωση καταχώρησης πολυγώνων έχουν όσοι εξαιρούμενοι σταθμοί έχουν συνάψει λειτουργική ενίσχυση με τον ΔΑΠΕΕΠ ή διαθέτουν βεβαίωση απευθείας συμμετοχής στην Αγορά καθώς και οι εξαιρούμενοι σταθμοί στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ). Να θυμίσουμε ότι εξαιρούμενος είναι ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, ο οποίος εξαιρούνταν από την υποχρέωση έκδοσης Άδειας Παραγωγής, Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, κυρίως μικροί σταθμοί έως 1 MW, ή έως 5 MW εάν δεν συνδέονται στο δίκτυο κλπ..

Πάντως, η δυνατότητα παράτασης για την ώρα δεν είναι δυνατή καθώς, λόγω εκλογών, η Βουλή είναι κλειστή. Έτσι για όσους δεν προλάβουν να αναρτήσουν τα πολύγωνα θα «παγώσει» και η καταβολή από τον ΔΑΠΕΕΠ των αποζημιώσεων για την παραγωγή των μονάδων.

Τι ισχύει με το νέο νόμο

Σε κάθε περίπτωση, ένα σημαντικό πρόβλημα είχε επιλυθεί με τον τελευταίο νόμο 5037/2023 του περασμένου Μαρτίου, οπότε επιλύθηκε το ζήτημα της επικάλυψης πολυγώνων εγκατάστασης μεταξύ των σταθμών. Ειδικότερα, σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσης Βεβαίωσης Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου Σταθμού λόγω επικάλυψης με Βεβαίωση Παραγωγού ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής ή Άδεια Αποθήκευσης, η ΡΑΑΕΥ προχωρά σε συγκριτική αξιολόγηση των σταθμών που φαίνεται ότι έχουν καταλάβει το ίδιο πολύγωνο στη γεωπληροφοριακή βάση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Ειδικότερα προκρίνεται:

α) ο Εξαιρούμενος Σταθμός, αν ο εν λόγω σταθμός εγκαθίσταται σε ιδιωτικές εκτάσεις και ο κάτοχος του σταθμού έχει τη νόμιμη χρήση αυτής, ή διαφορετικά
β) ο σταθμός που έχει συνάψει Σύμβαση Σύνδεσης με τον αρμόδιο Διαχειριστή, ή
γ) βάσει χρονικής προτεραιότητας που υποβλήθηκε πλήρες αίτημα, είτε για Βεβαίωση Παραγωγού ή Βεβαίωση Παραγωγού ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής ή Άδεια Αποθήκευσης είτε, όσον αφορά τον Εξαιρούμενο Σταθμό, για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.

Με την πρόκριση του Εξαιρούμενου Σταθμού, η ΡΑΑΕΥ εκδίδει τη Βεβαίωση Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου Σταθμού και τροποποιεί τη σχετική Βεβαίωση ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής ή Άδεια Αποθήκευσης. Σε περίπτωση μη πρόκρισης του Εξαιρούμενου Σταθμού, δεν εκδίδεται Βεβαίωση Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου Σταθμού και η θέση του σταθμού μπορεί να μεταφερθεί. Αν, εντός τριών μηνών από τη γνωστοποίηση μη καταχώρησης του πολυγώνου, δεν έχει γίνει αίτηση για μεταφορά της θέσης εγκατάστασης του σταθμού, τότε παύουν αυτοδίκαια όλες οι άδειες και εγκρίσεις και επιστρέφεται η Εγγυητική Επιστολή, κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου.

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, προβλήματα συνεχίζουν να προκύπτουν, όχι ως προς την μεταξύ τους επικάλυψη, αλλά καθώς η καταχώρηση πολυγώνου των εξαιρούμενων σταθμών συχνά φαίνεται να αποτυπώνεται σε σημείο που έχουν ήδη καταλάβει στη γεωπληροφορική πύλη της ΡΑΑΕΥ μεγάλα έργα ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης