Επικαιρότητα

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση 10% από την εξαγγελία Μητσοτάκη

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση 10% από την εξαγγελία Μητσοτάκη
Από το 2024 οι μειώσεις στα ποσά του φόρου
Με «δώρα» αξίας 40 εκατ. ευρώ σε μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων και ασφαλιστικές εταιρίες εμπλουτίζεται το κυβερνητικό πακέτο των παρεμβάσεων λίγο πριν την ευθεία για τις εκλογές.
Το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προβλέπει οριζόντιο «κούρεμα» 10% στο ποσό του ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογούμενους που ασφαλίζουν τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές.
Ο σχεδιασμός προβλέπει εφαρμογή της έκπτωσης από το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει από φέτος τις κατοικίες τους (προαιρετικά ή υποχρεωτικά για ιδιοκτήτες με στεγαστικά δάνεια) ενώ όσοι συνάψουν ασφαλιστήρια συμβόλαια από το νέο έτος θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025.

Ποιοι ευνοούνται

Σε απόλυτα ποσά η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερος είναι ο φόρος.
Για παράδειγμα, αν φορολογούμενος που καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ ασφαλίσει την κατοικία του θα γλιτώσει 30 ευρώ, ενώ άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 2.500 ευρώ θα έχει όφελος 250 ευρώ.
Πράγμα που σημαίνει ότι από το «κούρεμα» ευνοούνται αυτοί που έχουν ακριβές κατοικίες.
Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι οι απώλειες εσόδων θα προέλθουν από τη μείωση του ποσού του φόρου που αφορά μόνο τις κατοικίες και όχι τα άλλα ακίνητα, όπως γραφεία, οικόπεδα, αγροτεμάχια κ.ά.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης