Επικαιρότητα

Eκλογές 2023: Το ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών Live

Eκλογές 2023: Το ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών Live

Διεξαγωγή του πρώτου ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, μετά από οκτώ χρόνια.

Η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στο Ραδιομέγαρο υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά.



Δείτε ΕΔΩ   Live του ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών

Τα μέχρι τώρα κυριότερα σημεία:

Μητσοτάκης: Επέκταση του market pass και για το β ‘ εξάμηνο του 2023

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του debate «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση» και σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (ΣΚΑΙ) για την τιμή του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια ανέφερε: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πέφτει πια και στη χώρα μας, όμως στα τρόφιμα παραμένουν οι τιμές υψηλές.
Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, αυτό υπηρετεί το καλάθι του νοικοκυριού. Έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται με το market pass και το σημαντικότερο μόνιμες αυξήσεις.
Βασική δέσμευση η αύξηση των μισθών τη δεύτερη τετραετία.
Ο πληθωρισμός θα πέσει, αλλά αυτές οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μόνιμες».
Σε επόμενη ερώτηση για τις τιμές των τροφίμων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «οι τιμές και των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες γιατί και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα μειώνεται.
Το market pass είναι δοκιμασμένο εργαλείο, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β ‘ εξάμηνο του έτους.
Όπου δοκιμάστηκαν μειώσεις του ΦΠΑ δεν είχαμε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή»

Τσίπρας: Αύξηση μισθών, φορολόγηση υπερκερδών

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας.
Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ.
Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που τέθηκε για το κόστος του προγράμματος, από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), στο πλαίσιο της ενότητας «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα.
Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία».
Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.

Ανδρουλάκης: Προστασία της πρώτης κατοικίας

Ο αγώνας μου είναι να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού, όχι στην παρακμή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια.
Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα στην άδικη φορολόγηση».
Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική κι όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη στη πρώτη ερώτηση που δέχθηκε στο debate από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη (OPEN), αν επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Δείτε περισσότερα εδώ:

https://www.bankingnews.gr/politiki/articles/677732/ekloges-2023-i-tilemaxia-ton-politikon-arxigon-xamiles-prosdokies-paralliloi-monologoi-kai-asfyktiko-plaisio


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης