Ενέργεια

MCC (Γερμανία): Ακυρώνεται το 50% των νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παγκοσμίως

MCC (Γερμανία): Ακυρώνεται το 50% των νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παγκοσμίως
Χώρες σε όλο τον κόσμο καταργούν τα σχέδιά τους για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη που αναδεικνύει το PV Europe

Πολλές αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο καταργούν από τα σχέδιά τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, του ινστιτούτου κλιματικής έρευνας του Βερολίνου MCC (Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change), προκειμένου να παραμείνει εφικτός ο στόχος του 1,5 βαθμού, όμως  υπάρχει ακόμη ένας όρος που πρέπει να εκπληρωθεί, όπως επισημαίνει το PV Europe.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα σχέδια έχουν ακυρωθεί στο Μπαγκλαντές και τη Μογγολία ειδικότερα, και λιγότερο στην Κίνα.

Από 476 GW σε 215 GW

Πέρυσι, υποτίθεται ότι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα με ισχύ 476 GW ήταν υπό κατασκευή ή στον σχεδιασμό, γράφει το MCC σε δελτίο τύπου, επικαλούμενο στοιχεία από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών Global Energy Monitor.
Εάν είχαν ολοκληρωθεί και λειτουργούσαν όλα μέχρι το τέλος της οικονομικής τους ζωής, ο διεθνής στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από δύο και κατά προτίμηση 1,5 βαθμό θα ήταν ανέφικτος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη μελέτη τους, έχουν τώρα εξέτασαν την εφαρμογή αυτών των ανακοινώσεων - και έχουν καταλήξει σε ποσοστό ακύρωσης περίπου 50%: σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, περίπου 215 GW νέας δυναμικότητας σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα πρόκειται να εγκατασταθούν παγκοσμίως.

Σαφέστερη θέση εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις για τη διεθνή ενεργειακή μετάβαση

«Για τις διαπραγματεύσεις για την παγκόσμια σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια ανάπτυξη ρεαλιστικά επίκειται για εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής», εξηγεί ο Jan Steckel, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Προστασίας και Ανάπτυξης του Κλίματος του MCC και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Τα σχέδια και τα τρέχοντα κατασκευαστικά έργα θα μπορούσαν να τεθούν σε αναμονή εάν, για παράδειγμα, αλλάξει το περιβάλλον χρηματοδότησης, οι εθνικές ενεργειακές στρατηγικές ή ακόμα και το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Ρίχνουμε φως στο σημείο εκκίνησης και συνεπώς και στο επίπεδο φιλοδοξίας των προηγούμενων και μελλοντικών συμφωνιών άνθρακα, των λεγόμενων JETP».

Υπό τον τίτλο "Συνεργασίες Just Energy Transition Partnerships" (JETP) , οι χώρες του παγκόσμιου Νότου διαπραγματεύονται με πλούσιες βιομηχανικές χώρες από το 2021 για βοήθεια για τη σταδιακή κατάργηση αυτής της ιδιαίτερα καταστροφικής για το κλίμα μορφής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Για τη Νότια Αφρική, την Ινδονησία και το Βιετνάμ, υπάρχουν ήδη αρχικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων.

Δέκα χώρες σχεδιάζουν το 90% της δυναμικότητας νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής

Η ανάλυση που είναι τώρα διαθέσιμη βασίζεται σε μια επιστημονική έρευνα μεταξύ διεθνών εμπειρογνωμόνων - μια καθιερωμένη ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιείται συχνά στον ενεργειακό τομέα, για θέματα όπου δεν υπάρχουν ακόμη σημαντικά στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με το MCC.

Η ερευνητική ομάδα εντόπισε 29 ειδικούς με ιδιαίτερη γνώση από δέκα χώρες που αντιπροσωπεύουν το 90% των νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα υπό κατασκευή ή επίσημα προγραμματισμένες: Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Λάος, Μογγολία, Πακιστάν, Τουρκία, Βιετνάμ και Ζιμπάμπουε.
Το αίτημα για την αντίστοιχη εμπειρογνωμοσύνη για τη χώρα και εν μέρει και για άλλες χώρες υποβλήθηκε το φθινόπωρο του 2021, πριν από τη σύναψη των πρώτων συμφωνιών JETP.

Όρια... θητείας, το κλειδί για τον στόχο του 1,5 βαθμού

Οι λόγοι για τις αλλαγές στα σχέδια ήταν ευρέως βασισμένοι, σε τεχνικές και επιχειρηματικές πτυχές, στην οικονομία του άνθρακα, δηλαδή την εξέταση των περιφερειακών θέσεων εργασίας, της πληρωμής φόρων ή της επιρροής της βιομηχανίας άνθρακα, πρόσθεσε το MCC.

Η μελέτη εξετάζει τι θα σήμαινε για το κλίμα μια πρόσθετη παραγωγή 215 GW νέας χωρητικότητας σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
«Στα τρία τέταρτα των επιστημονικών σεναρίων για την κλιματική πολιτική με μόνο 1,5 βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη, η χρήση άνθρακα παγκοσμίως έχει μειωθεί στο μηδέν μέχρι το 2050», επισημαίνει ο Lorenzo Montrone, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

"Η μελέτη μας δείχνει τη σημασία της διεθνούς υποστήριξης για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων.
Ένας τρόπος αντιμετώπισης των νεόκτιστων εργοστασίων θα ήταν ο περιορισμός της διάρκειας ζωής τους στα 15 χρόνια.
Εάν αυτό μπορεί να γίνει, ο στόχος του 1,5 βαθμού είναι ακόμα εντός πλαισίου υλοποίησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης