Τελευταία Νέα

Πράσινο Υδρογόνο: H Eλλάδα στο επενδυτικό πλάνο 5 GW των PASH Global και ERIH Holdings - Ποιές άλλες χώρες συμπεριλαμβάνονται

Πράσινο Υδρογόνο: H Eλλάδα στο επενδυτικό πλάνο 5 GW των PASH Global και ERIH Holdings - Ποιές άλλες χώρες συμπεριλαμβάνονται
Το έργο θα τροφοδοτείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής δυναμικότητας 10 GW από μονάδες παραγωγής ηλιακής, αιολικής και γεωθερμικής ενέργειας
Στο επίκεντρο επενδυτικού σχεδίου του βρετανικού κολοσσού PASH Global και της ERIH Holdings για παραγωγή πράσινου υδρογόνου αλλά και αμμωνίας, συνολικής δυναμικότητας 5 GW, με την τεχνολογία της ηλεκτρόλυσης βρίσκεται η Ελλάδα. Το έργο θα τροφοδοτείται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής δυναμικότητας 10 GW από μονάδες παραγωγής ηλιακής, αιολικής και γεωθερμικής ενέργειας που θα είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, στην Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, τη Σερβία και την Κολομβία. Ως ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου έχει τεθεί το 2030.

Την ανάπτυξη του project έχουν σχεδιάσει ο επενδυτής καθαρής ενέργειας PASH Global καθώς και η ERIH Holdings (ERIH), οι οποίες σχημάτισαν μια κοινοπραξία (joint venture) 50% - 50%.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντα σύμβουλο της ERIH Holdings στον διεθνή Τύπο κ. Akin Gunduz, χωρίς υδρογόνο δεν μπορεί να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση, ούτε κλιματική ουδετερότητα και βεβαίως ούτε απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. «Από αυτήν την άποψη, για τις επενδύσεις της κοινοπραξίας που σχετίζονται με το υδρογόνο, έχουμε εστιάσει σε ευκαιρίες που είναι πιθανό να βρουν το δρόμο τους προς την αγορά τα επόμενα 5 με 10 χρόνια και μάλιστα δεν εξαρτώνται τόσο από σημαντικές, συντονισμένες μακροπρόθεσμες κρατικές επιδοτήσεις που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί ή κατανεμηθεί».

Υψηλά και φιλόδοξα τα κονδύλια για το υδρογόνο

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι προχωρά στη δημιουργία Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου έως τα τέλη του 2023 που θα παρέχει χρηματοδοτήσεις και γενικότερη υποστήριξη στην παραγωγή βιώσιμου υδρογόνου. Το REPowerEU έχει θέσει ως στόχο για την Ευρώπη την παραγωγή 10 εκατ. τόνων «πράσινου» υδρογόνου και την εισαγωγή 10 εκατ. τόνων έως το 2030. Οι συνολικές επενδυτικές ανάγκες για βασικές κατηγορίες υποδομών υδρογόνου εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 28 με 38 δισ. ευρώ για τους εσωτερικούς αγωγούς της Ε.Ε. και 6 με 11 δισ. για την αποθήκευση.

Αντιστοίχως, ο εκτελεστικός διευθυντής και συνιδρυτής της PASH Global κ. Vine Mwense αναφέρει, ότι το νέο joint venture αποτελεί μια συναρπαστική ευκαιρία που θα συγκεντρώσει τα μοναδικά πλεονεκτήματα των δύο εταιρειών και «θα δώσει την ευκαιρία να μπορέσει να παρέχει στους πελάτες μας προσιτή, αξιόπιστη και ολοένα καθαρότερη ενέργεια». Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με εταίρους για την ανάπτυξη εμπορικών και τεχνικών συνεργασιών για τα δύο πρώτα έργα που βρίσκονται στην Τουρκία και την Ιταλία και θα ακολουθήσουν τα έργα στις υπόλοιπες τέσσερις χώρες.

Ποιές είναι η PASH Global και η ERIH

Η PASH Global (PASH) με έδρα το Λονδίνο ιδρύθηκε το 2012 για την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη διατήρηση ενεργειακών υποδομών ανά τον πλανήτη, κυρίως στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Μάλιστα, στο business plan της περιλαμβάνει επενδύσεις 1 δισεκατομμυρίου λιρών, εντός των επόμενων πέντε ετών. Στον σχεδιασμό της βρίσκεται η παραγωγή καθαρής ενέργειας με αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, με έμφαση στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Κύριος στόχος της είναι να αναπτύξει εξατομικευμένες λύσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες καθώς επίσης και υποδομές μεγάλης κλίμακας χρησιμότητας για κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Η PASH συμμετέχει σε project ενέργειας και υποδομών άνω των 100 δισ. λιρών σε όλες τις ηπείρους.

Όσο για την ERIH ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2008 στον ενεργειακό τομέα, το 2011 ιδρύει τη Reswell Energy ειδικά για την ανάπτυξη έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας και την ίδια χρονιά τη Myclimate Turkiye ως κοινοπραξία με το ελβετικό ίδρυμα myclimate - The Climate Protection Partnership. Το 2012, δημιουργήθηκε η ERIH Holding ως οργανισμός-ομπρέλα και το 2014 ήταν η χρονιά «ορόσημο» για την επέκτασή της στις παγκόσμιες αγορές.

Έτσι, η Renawell Energy Investments GmbH ιδρύθηκε το 2016 στο St. Leon-Rot της Γερμανίας και λίγους μήνες αργότερα η Reswell Energy Investments Limited στο Λονδίνο. Και οι δύο εταιρείες έχουν αναπτύξει πάνω από 1.000 MW και έχουν πουλήσει 150 MW assets σε 9 χώρες σε Δυτική και Ανατολική Αφρική, Άπω Ανατολή και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης