ΕΕ: Στο 42,5% ο νέος στόχος ενέργειας από ΑΠΕ στο μίγμα, ως το 2030

ΕΕ: Στο 42,5% ο νέος στόχος ενέργειας από ΑΠΕ στο μίγμα, ως το 2030
Ο νέος νόμος θέτει έναν νέο δεσμευτικό στόχο 42,5% και λέει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να στοχεύουν στο 45%, όπως μεταφέρει το Reuters
Σχετικά Άρθρα
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να οριστικοποιήσουν τον νέο στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο 42,5%, ήτοι αυτό το ποσοστό ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνει το  μπλοκ από ΑΠΕ έως το 2030, σύμφωνα με μια τελική έκδοση του νόμου, γράφει το Reuters.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πιέζουν σκληρά για να απελευθερώσουν τις οικονομίες τους από τον άνθρακα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού αναπτύσσοντας μια ευρωπαϊκή πράσινη βιομηχανία για να αποφευχθεί η εξάρτηση από την ενέργεια από οποιαδήποτε χώρα όπως η Ρωσία.

Ο τελικός νόμος, τον οποίο διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ θα αναθεωρήσουν την Τετάρτη 17/5, επιβεβαιώνει μια πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα τέλη Μαρτίου.
Το τελικό κείμενο χρειάζεται ακόμη την  επίσημη έγκριση από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ένα βήμα που συνήθως είναι τυπικό που εγκρίνει τη συμφωνία χωρίς αλλαγές.
Ο υφιστάμενος στόχος της ΕΕ είναι να έχει μερίδιο 32% στην ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030.

Ο νέος νόμος θέτει έναν νέο δεσμευτικό στόχο 42,5% και λέει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να στοχεύουν στο 45%.

Στον τομέα των μεταφορών, ο νόμος θα απαιτούσε από τα κράτη μέλη να φτάσουν σε ποσοστό τουλάχιστον 29% από ΑΠΕ ή να μειώσουν την ένταση των αερίων θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών τους κατά τουλάχιστον 13%.
Για τη βιομηχανία, τα κράτη της ΕΕ θα χρειαστεί να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 1,6% ετησίως.
Μέχρι το 2030, το 42% του υδρογόνου που χρησιμοποιείται στις βιομηχανικές διεργασίες πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αυξάνοντας στο 60% έως το 2035.

Οι συνομιλίες ήταν τεταμένες μετά την πίεση από Γαλλία να επιτραπεί η συμπερίληψη του υδρογόνου που παράγεται από πυρηνικά.
Στην τελική εκδοχή, η ΕΕ συμφώνησε ότι οι χώρες μπορούν να μειώσουν τους στόχους τους για τα ανανεώσιμα καύσιμα για τη βιομηχανία κατά 20%, εάν λιγότερο από το 23% του υδρογόνου τους παράγεται με χρήση ορυκτών καυσίμων το 2030 - μια κίνηση που δίνει ώθηση στις χώρες που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια. διώχνουν τα ορυκτά καύσιμα από το ενεργειακό τους μείγμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης