Τελευταία Νέα

Η αιολική ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, το α' τρίμηνο 2023

Η αιολική ενέργεια ήταν η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Βρετανία, το α' τρίμηνο 2023
Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, οι τουρμπίνες της Βρετανίας παρήγαγαν 24 TWh ηλεκτρικής ενέργειας μεταφέρει το Maritime Executive

Για πρώτη φορά, τα αιολικά πάρκα της Βρετανίας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Maritime Executive
Η δημοσίευση είναι μια ανεξάρτητη έκθεση ακαδημαϊκών από το Imperial College του Λονδίνου που ανατέθηκε από τον βρετανικό παραγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Drax Group και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πριν από την τριμηνιαία έκθεση Drax Electric Insights.

Αριθμοί και ποσοστά

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σχεδόν το ένα τρίτο (32,4%) της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου προμηθεύτηκε από αιολική ενέργεια, ξεπερνώντας το φυσικό αέριο, το οποίο παρέδωσε 31,7% και είναι η πρώτη φορά που η αιολική ενέργεια παρέχει το μεγαλύτερο μερίδιο ισχύος σε οποιοδήποτε τρίμηνο στην ιστορία του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών, οι τουρμπίνες της Βρετανίας παρήγαγαν 24 TWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή η παραγωγή αιολικής ενέργειας ήταν κατά 3% υψηλότερη από ό,τι κατά το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 5%.

Επιπλέον, σχεδόν το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας προήλθε από ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, βιομάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια) κατά το υπό εξέταση τρίμηνο.
Τα ορυκτά καύσιμα προμήθευαν το 33%, με το υπόλοιπο να προέρχεται από εισαγωγές από το εξωτερικό και τον συρρικνούμενο πυρηνικό στόλο της χώρας.

«Σε διάστημα μιας δεκαετίας το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχεδόν αποκόψει πλήρως τον άνθρακα, αφού βασίστηκε στα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα για πάνω από έναν αιώνα για να τροφοδοτήσει τη χώρα μας.

Ο στόχος

Υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια για να φτάσουμε σε ένα δίκτυο εντελώς απαλλαγμένο από ορυκτά, αλλά η έλλειψη αιολικής παροχής αερίου για πρώτη φορά είναι ένα γεγονός ορόσημο», δήλωσε ο Δρ. Iain Staffell του Imperial College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Drax Electric Insights.

Αυτά τα ευρήματα έρχονται αρκετούς μήνες αφότου η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αιολική ενέργεια έφτασε τα 20 GW τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου (ESO).

Το ίδιο έτος, το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια υπολογίστηκε σε 26%, πίσω από το φυσικό αέριο στο 38,5%.
Εν μέρει, η άνοδος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται από το στοίχημα της χώρας στον υπεράκτιο άνεμο, τον οποίο έχει αναγνωρίσει ως κρίσιμη τεχνολογία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2050.

Επί του παρόντος, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις κορυφαίες υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 13 GW σε 44 αιολικά πάρκα.
Η φιλοδοξία είναι να εξασφαλιστούν 50 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030, εκ των οποίων τα 5 GW θα χρησιμοποιούν πλωτή τεχνολογία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης