ΙΚΕΑ: Απέκτησε υπεράκτια αιολικά 6GW στην Φινλανδία δυναμικότητας έως 29TWh σε ετήσια βάση

ΙΚΕΑ: Απέκτησε υπεράκτια αιολικά 6GW στην Φινλανδία δυναμικότητας έως 29TWh σε ετήσια βάση
Η μητρική της ΙΚΕΑ, Ingka, αναλαμβάνει σχεδόν το μισό μερίδιο σε τρία σχέδια που θα μπορούσαν συνολικά να εξασφαλίζουν 6GW και να προμηθεύουν έως και 29TWh σύμφωνα με το Recharge
Ο Όμιλος Ingka – ο ιδιοκτήτης του κολοσσού επίπλων Ikea – εισέβαλε δυναμικά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με μια συμφωνία για την αγορά σχεδόν μισού μεριδίου σε μια τριάδα φινλανδικών έργων που θα μπορούσαν να αναπτύξουν 6 GW, σύμφωνα με το Recharge.

Τα τρία έργα θεωρούνται από τα πιο προηγμένα στα φινλανδικά ύδατα και θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή πριν από το τέλος της δεκαετίας με, σύμφωνα με τους νέους αναπτυξιακούς εταίρους, τη δυνατότητα να παρέχουν 29 TWh ή το ένα τρίτο της κατανάλωσης ενέργειας που είχε η Φινλανδία πέρυσι.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OX2, Paul Stormoen, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η μεγάλης κλίμακας υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας θα συμβάλει ισχυρά στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας στην περιοχή».

Η Ingka θα πληρώσει 30 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με την OX2 θα μοιραστού το κόστος ανάπτυξης για τη λειτουργία των γιγάντων έργων.

Η Ingka Investments με έδρα τη Σουηδία θα αγοράσει το 49% των έργων Halla, Laine και Tyrsky στον Κόλπο της Βοθνίας από την OX2, τη Σκανδιναβική εταιρεία ανάπτυξης με την οποία έχει ήδη συνάψει μια σειρά επενδυτικών συμφωνιών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μητρική Ikea έχει αναδειχθεί ως μεγάλος επενδυτής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως και ειδικότερα στη Σκανδιναβία με το OX2.
Πέρυσι ανακοίνωσε μια συμφωνία για μερίδιο σε ένα χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών 9 GW που ο προγραμματιστής προωθεί στα ανοικτά της Σουηδίας.

Η Ingka είπε ότι σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά 6,5 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.
Η Φινλανδία έχει πλέον καθιερωθεί ως επίδοξο υπεράκτιο αιολικό σημείο, με σχέδια για τους πρώτους διαγωνισμούς το συντομότερο φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης