Τελευταία Νέα

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το πλάνο ανάπτυξης των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων και η υλοποίηση του στόχου των 1,5 GW το 2023

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Το πλάνο ανάπτυξης των πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων και η υλοποίηση του στόχου των 1,5 GW το 2023
Το project αποτελεί μέρος του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗΑΝ για την εγκατάσταση πράσινων έργων συνολικής ισχύος 960 MW, στην Πτολεμαίδα, αξιοποιώντας εκτάσεις παλαιών ορυχείων της ΔΕΗ.
Με συστηματικό τρόπο προχωρεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος που στόχο έχει η εγκατεστημένη ισχύς της στο τέλος του 2023 να φθάνει το 1,5 GW και να ανέλθει σε 5 GW σε βάθος πενταετίας. Μάλιστα η προώθηση των έργων από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και η προοπτική της εξαγοράς της ENEL στη Ρουμανία έχουν δώσει στη μητρική ΔΕΗ τη δυνατότητα να προχωρήσει ήδη στη σύναψη του πρώτου πράσινου PPA με τη Βιοχάλκο, ενώ σε εξέλιξη είναι η συζητήσεις και με άλλο μεγάλο βιομηχανικό όμιλο της χώρας για αντίστοιχη συμφωνία.


Ενδεικτικό της μεγάλης κινητικότητας του ομίλου ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ είναι ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι έτοιμη να προχωρήσει στην κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων σε έκταση πρώην λιγνιτορυχείου στην Πτολεμαΐδα μετά και το κλείσιμο συμφωνίας με την Alpha Bank για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω μακροπρόθεσμου δανείου ύψους 37 εκατ. ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο πάρκο συνολικής ισχύος 159 MW, έχει λάβει ήδη το πράσινο φως για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), ύψους 49 εκατ. ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 86 εκατ. ευρώ, με το 80% του έργου να καλύπτεται από το ΤΑΑ και τον τραπεζικό δανεισμό. Τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα σχεδιάζεται να τεθούν τμηματικά σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο ως τον Μάρτιο του 2024. Το project αποτελεί μέρος του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την εγκατάσταση πράσινων έργων συνολικής ισχύος 960 MW, στην Πτολεμαίδα, αξιοποιώντας εκτάσεις παλαιών ορυχείων της ΔΕΗ.

Ανάθεση έργων

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από διαγωνισμό, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη αναθέσει στην ΤΕΡΝΑ την κατασκευή του ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 550 MW στην Πτολεμαΐδα. Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, της οποίας η συνολική διάρκεια έως την οριστική παραλαβή είναι οι 48 μήνες.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ και θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του πράσινου μετασχηματισμού της η ΔΕΗ διαθέτει ήδη στο pipeline άδειες έργων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 4 GW. Από το σύνολο αυτό, όρους σύνδεσης έχουν εξασφαλίσει έργα ισχύος 2,2 GW και περίπου 1,8 GW διαθέτουν περιβαλλοντικούς όρους.

Το επιχειρηματικό πλάνο της θυγατρικής ΔΕΗΑΝ έχει στόχο η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ να φτάσει το 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας. Από πλευράς αδειοδότησης ως ώριμα θεωρούνται φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης. Επίσης μετέχει στην εταιρία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή με 49% και εταίρο πλειοψηφίας (51%) τη γερμανική RWE Renewables (51%), η οποία στοχεύει σε έργα ΑΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης