Τελευταία Νέα

Το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ για τους όρους σύνδεσης - Μπλόκαραν οι αποδεσμεύσεις της κλειδωμένης ταρίφας

Το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ για τους όρους σύνδεσης - Μπλόκαραν οι αποδεσμεύσεις της κλειδωμένης ταρίφας

Αγώνας δρόμου με παρέμβαση ΔΑΠΕΕΠ για να μη μείνουν πίσω τα PPAs για την αγορά

 

«Διελκυστίνδα» για τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία από τη μία και τον ΑΔΜΗΕ από την άλλη φαίνεται ότι αποτελεί η εξέταση των αιτήσεων χορήγησης προσφορών σύνδεσης έργων ΑΠΕ της ομάδας B προκειμένου να τρέξει η αγορά των PPAs. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Διαχειριστής έχει εξετάσει περισσότερες από τις μισές υποομάδες της ομάδας Α και δεν αναμένεται πριν τον Αύγουστο να ξεκινήσει τη σταδιακή εξέταση των αιτήσεων της Ομάδας Β (έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν PPA).

Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, δεν προχωρά και η ρύθμιση, που είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο και έδινε τη δυνατότητα σε έργα σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν καταρτίσει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης, να αποδεσμεύονται από το μοντέλο της κλειδωμένης ταρίφας και των συμβάσεων με τον ΔΑΠΕΕΠ και να στρέφονται στα PPAs (διμερής συμβάσεις), συμμετέχοντας απευθείας στην αγορά. Και αυτό διότι στο κείμενο της ρύθμισης υπάρχουν ασάφειες που οδηγούν σε διαφορετικές ερμηνείες. Γι΄ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης) έχει ζητήσει διευκρινήσεις από το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις «διψούν» για σταθερές διμερείς συμβάσεις, οι οποίες θα τους διασφαλίσουν σταθερότητα στο ενεργειακό τους κόστος, αλλά και μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Σε κάθε περίπτωση ο ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση των αιτήσεων της Κατηγορίας Α και έχει ολοκληρώσει περισσότερες από τις μισές υπο-ομάδες Α στις οποίες, μεταξύ άλλων εντάσσονται σταθμοί σε περιοχή με απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα και ισχύ πάνω από 200 MW, στρατηγικές επενδύσεις, σταθμοί άνω των 100 MW στη Δυτική Μακεδονία κλπ.

Οι προτεραιότητες

Ωστόσο, με την τροποποίηση της ΥΑ με τις προτεραιότητες στην εξέταση αιτημάτων για όρους σύνδεσης, η οποία έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, ο ΑΔΜΗΕ, μετά την ολοκλήρωση της Κατηγορίας Α δεν θα περάσει μόνο στην κατηγορία Β (έργα ΑΠΕ με PPAs) αλλά θα ακολουθήσει η εναλλάξ εξέταση αιτημάτων χορήγησης όρων σύνδεσης από την Ομάδα Β και την Ομάδα Γ. Δηλαδή, αφού χορηγηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης για σταθμούς της ομάδας Β (έργα που προορίζονται για «πράσινα» PPAs) συνολικής ισχύος 500 MW στη συνέχεια θα εξεταστούν όλες οι αιτήσεις της υποομάδας Γ1 (εξαιρούμενοι σταθμοί αποκλειστικά από ενεργειακές κοινότητες με συμμετοχή σε αυτές δήμων και Περιφερειών).

Στη συνέχεια, θα χορηγηθούν όροι σύνδεσης για ένα χαρτοφυλάκιο επιπλέον 1.500 Μεγαβάτ από την Ομάδα Β (μαζί με τα πρώτα 500MW) και θα ακολουθεί η εξέταση αιτημάτων των υποομάδων Γ2, Γ3 και Γ4. Έπειτα ο ΑΔΜΗΕ θα επανέλθει στην Ομάδα Β, για να χορηγήσει όρους σύνδεσης για επιπλέον 1.500 MW τα οποία προορίζονται για διμερείς συμβάσεις. Εν συνέχεια θα εξεταστούν οι υποομάδες Γ5 και Γ6 και τέλος θα εξεταστούν και θα χορηγηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης στα υπόλοιπα αιτήματα της ομάδας Β μέχρι την πλήρη κάλυψη του διατιθέμενου μεγίστου ορίου ισχύος προσφορών σύνδεσης, το οποίο με την τροποποίηση της αρχικής υπουργικής απόφασης τον Ιανουάριο αυξήθηκε από 1,5 GW στα 4 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης