Ενέργεια

Simson: Ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας απέτυχε - Κέντρο καθαρής ενέργειας η Μεσόγειος

Simson: Ο ενεργειακός εκβιασμός της Ρωσίας απέτυχε - Κέντρο καθαρής ενέργειας η Μεσόγειος
Δεν έχουμε εξέλθει ακόμη από την ενεργειακή κρίση και η χρονιά που έρχεται θα συνεχίσει να εγείρει προκλήσεις τόνισε η Επίτροπος Ενέργειας
Η απόπειρα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να εκβιάσει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας ενεργειακούς πόρους απέτυχε, αλλά η επόμενη χρονιά θα συνεχίσει να εγείρει προκλήσεις, δήλωσε την Παρασκευή 19/5 η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.
Μιλώντας σε μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των ευρωπαϊκών κρατών μελών της Μεσογείου, μια συνάντηση που πραγματοποιείται στη Μάλτα, η Simson τόνισε ότι η περιοχή της Μεσογείου διαδραμάτισε κομβικό ρόλο ώστε να βοηθηθούν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθούν σε μια χρονιά ενεργειακής κρίσης και μεγάλων δυσκολιών που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

To ευρωαπαϊκό προγραμμα

Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το σχέδιο REPowerEU - έναν μηχανισμό βοήθειας των χωρών για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση - ως απάντηση στις αναταράξεις της αγοράς ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής.
Το σχέδιο είχε στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Ένα χρόνο μετά, μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια του Putin να εκβιάσει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ενέργεια απέτυχε και το πιο σημαντικό, μακροπρόθεσμα, είναι ότι έχουμε επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε η Simson.
Η Επίτροπος υπογράμμισε τις δυνατότητες της Μεσογείου να αναπτύξει τεχνολογία πλωτών μονάδων αιολικής ενέργειας, με την Simson να υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είχε ετοιμάσει έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει την έκκλησή της για καινοτομία στην πλωτή τεχνολογία ως μέρος του προγράμματος Horizon για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Οι προκλήσεις

«Δεν έχουμε εξέλθει ακόμη από την ενεργειακή κρίση και η χρονιά που έρχεται θα συνεχίσει να εγείρει προκλήσεις.
Η Ευρώπη χρειάζεται να γίνει ακόμη καλύτερη σε ό,τι αφορά την ενθάρρυνση της δικής της βιομηχανίας για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ώστε να επιτύχει τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει καλύτερα την ενεργειακή ανεξαρτησία της», συμπλήρωσε η ίδια.

Η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας, Myriam Dali, η οποία προήδρευσε της συνάντησης, τόνισε ότι τα εννέα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν ότι η Μεσόγειος έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και ότι ο ρυθμός της μετάβασης πρέπει να επιταχυνθεί.
Η Κροατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, μαζί με τη Μάλτα συμφώνησαν να καθιερώσουν τη Μεσόγειο ως ένα κέντρο καθαρής ενέργειας με έμφαση στις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διασυνδέσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, ανέφερε η Μαλτέζα υπουργός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης