Ενέργεια

H G7 καλείται να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα - Συνάντηση στη Χιροσίμα

H G7 καλείται να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα - Συνάντηση στη Χιροσίμα

Πρόεδροι και πρωθυπουργοί από επτά χώρες τους προέτρεψαν να ηγηθούν της ώθησης για μια συμφωνία σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων

 

Η Ομάδα των Επτά πλούσιων εθνών πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, δήλωσαν οι ηγέτες επτά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας και της Χιλής, προσπαθώντας να δημιουργήσουν δυναμική για μια παγκόσμια συμφωνία φέτος για σταδιακή διακοπή του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου.

Χώρες, συμπεριλαμβανομένης των 27-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζουν ότι όλα τα έθνη θα συμφωνήσουν στις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη σταδιακή κατάργηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων που προκαλεί την κλιματική αλλαγή - αναβιώνοντας μια ιδέα που συγκέντρωσε κάποια υποστήριξη στις περσινές συνομιλίες για το κλίμα, αλλά εμποδίστηκε από το πετρέλαιο- και χώρες πλούσιες σε φυσικό αέριο.

Μια συνάντηση των ηγετών της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή, θεωρείται ως δοκιμασία της διάθεσης των προηγμένων οικονομιών του κόσμου να το κάνουν αυτό.

Σε μια επιστολή προς τους ηγέτες της G7, με ημερομηνία 18 Μαΐου που είδε το Reuters, πρόεδροι και πρωθυπουργοί από επτά χώρες τους προέτρεψαν να ηγηθούν της ώθησης για μια συμφωνία σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

"Πρέπει να φέρουμε ένα τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων και να καταργήσουμε σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Σας καλούμε να αναλάβετε την ηγεσία και να εργαστείτε μαζί μας για να συμφωνήσουμε αυτό στο COP28", ανέφερε η επιστολή, για τη φετινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28, η οποία ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.

Υπεγράφη επίσης από τους ηγέτες της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και από τις Νήσους Μάρσαλ, το Παλάου, την Αγία Λουκία και το Βανουάτου - τέσσερα μικρά νησιωτικά κράτη των οποίων η ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή τα έχει κάνει να έχουν τεράστια πολιτική επιρροή σε προηγούμενες συνομιλίες του ΟΗΕ.

Οι χώρες δήλωσαν ότι η G7 θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων παγκόσμιων στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση.

Οι υπουργοί κλίματος των χωρών της G7 συμφώνησαν τον περασμένο μήνα - για πρώτη φορά - να επιταχύνουν "τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων με αμείωτο ρυθμό". Δεν είναι σαφές εάν οι ηγέτες τους θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Άλλες χώρες έχουν επισημάνει τη βούληση να επιτρέψουν τη συνέχιση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Ο εισερχόμενος πρόεδρος της COP28 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάνος αλ-Τζάμπερ, προέτρεψε αυτόν τον μήνα τις χώρες να επικεντρωθούν στη "σταδιακή κατάργηση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων". Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στις χώρες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, ενώ χρησιμοποιούν τεχνολογίες για να συλλάβουν τις εκπομπές CO2 που προκύπτουν από την καύση τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης