Ενέργεια

Bloomberg: Στον «Θεό» οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τον Αυστραλία τον Απρίλιο

Bloomberg: Στον «Θεό» οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από τον Αυστραλία τον Απρίλιο

Οι εισαγωγές άνθρακα της Κίνας από την Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 75% τον Απρίλιο ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

Η Κίνα διέκοψε τις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα πριν από τρία χρόνια εν μέσω διπλωματικής ρήξης μεταξύ των δύο χωρών. Έκτοτε, εισάγει περισσότερες από άλλες πηγές, όπως η Ρωσία, και τα δικά της αποθέματα άνθρακα, τα οποία όμως είναι κατώτερης ποιότητας. Από τον Απρίλιο, οι εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία αντιπροσώπευαν το 1/10 του συνόλου, το οποίο μπορεί να μην είναι ολόκληρο, αλλά ήταν διπλάσιο από το ποσοστό που αντιπροσώπευαν τον προηγούμενο μήνα, σημειώνει η έκθεση του Bloomberg.

Εν μέρει ως αποτέλεσμα της αναστολής των εισαγωγών άνθρακα από την Αυστραλία και εν μέρει λόγω της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή άνθρακα της Κίνας έφτασε σε ρεκόρ πέρυσι.Σε 4,496 δισεκατομμύρια τόνους, το σύνολο του 2022 ήταν μια αύξηση 9% σε σχέση με το 2021.


H κυριαρχία του άνθρακα

Αν και η Κίνα είναι ο πιο φιλόδοξος επενδυτής και ο πιο φιλόδοξος κατασκευαστής αιολικής και ηλιακής ενέργειας ως αντικατάστασης ορυκτών καυσίμων, ο άνθρακας συνεχίζει να αντιπροσωπεύει ένα συμπαγές κομμάτι της παραγωγής ενέργειας, στο 57% του συνόλου το 2020.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής άνθρακα στην Κίνα θα μπορούσε να φτάσει τα 270 GW έως το 2025, ποσό που θα ήταν μεγαλύτερο από τη συνολική δυναμικότητα παραγωγής άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα είτε κατασκευάζει είτε ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή περίπου 366 GW σε νέα δυναμικότητα άνθρακα. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 68% της παγκόσμιας προγραμματισμένης νέας δυναμικότητας όπως πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης