Τελευταία Νέα

Wood Mackenzie για Κίνα: Αύξηση των εξαγωγών ηλιακής ενέργειας κατά 64% στα 52 δισ. δολ. το 2022

Wood Mackenzie για Κίνα: Αύξηση των εξαγωγών ηλιακής ενέργειας κατά 64% στα 52 δισ. δολ. το 2022
Η Ευρώπη παρέμεινε η κορυφαία εξαγωγική αγορά της χώρας με μερίδιο 56%

Οι εξαγωγές ηλιακής ενέργειας της Κίνας αυξήθηκαν κατά 64% στα 52 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 παρά τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, σύμφωνα με τελευταία ανάλυση της Wood Mackenzie.

Η Ευρώπη παρέμεινε η κορυφαία εξαγωγική αγορά της χώρας με μερίδιο 56%. Ωστόσο, οι ηλιακές κυψέλες σημείωσαν αύξηση άνω του 100% καθώς επεκτάθηκε η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών, με τη Νοτιοανατολική Ασία να καταλαμβάνει το 31% των εξαγωγών της Κίνας.

Η σχέση με τις ΗΠΑ

Οι δασμοί των ΗΠΑ σε μονάδες παραγωγής κινεζικής κατασκευής έχουν οδηγήσει την παραγωγή στη νοτιοανατολική Ασία, όπου πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής εισάγουν κυψέλες από την Κίνα.

«Οι εμπορικές εντάσεις έχουν υποχωρήσει στις υψηλές τιμές ενέργειας λόγω της ενεργειακής κρίσης και αυτό αναγκάζει τους καταναλωτές και τους προγραμματιστές από όλο τον κόσμο να αγοράζουν περισσότερα ηλιακά πάνελ από την Κίνα», δήλωσε ο Alex Whitworth, διευθυντής ερευνών από τη Wood Mackenzie.

Οι κινεζικές μονάδες διατήρησαν την ανταγωνιστικότητά τους ως προς το κόστος έναντι άλλων αγορών το 2022 και ήταν έως και 57% φθηνότερες από τις μονάδες παραγωγής ΗΠΑ και ΕΕ. Αυτό το χάσμα τιμών οφείλεται κυρίως στο κόστος υλικών, όπου η Κίνα κατέχει το πλεονέκτημα λόγω χαμηλού ενεργειακού κόστους, ενώ η κατασκευή ηλιακών μονάδων στις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν είναι ανταγωνιστική χωρίς επιδοτήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης