Η EDP επεκτείνει έργα πράσινης ενέργειας και ΑΠΕ με συνεργασίες σε Ιαπωνία και Κορέα

Η EDP επεκτείνει έργα πράσινης ενέργειας και ΑΠΕ με συνεργασίες σε Ιαπωνία και Κορέα
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί μόλις το 5% του συνολικού ενεργειακού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, σύμφωνα με το Reuters
Η μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Πορτογαλίας, EDP βρίσκεται σε συνομιλίες για να πουλήσει ηλεκτρική ενέργεια απευθείας σε ιαπωνικές και κορεατικές εταιρείες ως τρόπο να τονώσει την ανάπτυξη στην Ασία, είπε ένας αξιωματούχος, στο Reuters κατά  απόκλιση από τα παραδοσιακά συμβόλαιά της με κρατικούς φορείς.
Η μονάδα, EDP Renovaveis SA , στοχεύει να επενδύσει 21 δισεκατομμύρια ευρώ (23,12 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 80% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αλλά στοιχηματίζει σε συμφωνίες με εταιρείες που θα σπάσουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Ανάπτυξη ανατολικά

«Είμαστε στην πραγματικότητα σε διαπραγματεύσεις... και ουσιαστικά αρχίζουμε ανοίγματα σε εταιρείες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, κάτι που μπορεί από μόνο του να είναι ένας τεράστιος παράγοντας ανάπτυξης», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Pedro Vasconcelos, ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής για την Ασία-Ειρηνικό. .
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί μόλις το 5% του συνολικού ενεργειακού χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Ωστόσο, οι μεγάλες επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στο Βιετνάμ και η εξαγορά της ηλιακής εταιρείας Sunseap συνέβαλαν στην αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ασία 25 φορές σε ένα χρόνο, στα 712 MW.
Τώρα η εταιρεία επιχειρεί να προσθέσει νέα χωρητικότητα στην Αυστραλία και την Κίνα, εκτός από την επέκταση της παρουσίας της στο Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη.

Η EDPR στοχεύει να επαναλάβει τις δραστηριότητές της στην πλούσια πόλη-κράτος, στην οποία προμηθεύει πράσινη ενέργεια στη Meta, την Amazon και τη Microsoft, είπε ο Vasconcelos.
Λίγες χώρες στην Ασία, σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν σαφώς καθορισμένους κανονισμούς και πολιτικές για τη δημοσιονομική στήριξη, δήλωσε ο Miguel Stilwell d'Andrade, διευθύνων σύμβουλος των EDP και EDPR, αν και υπήρχαν «μερικές πολύ ενδιαφέρουσες χώρες».

Διασυνδέσεις

Οι σύνδεσμοι με δίκτυα και μηχανισμούς όπως οι δημοπρασίες θα επιτρέψουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες παροχής ενέργειας από ΑΠΕ και θα ωφελούσαν την ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων, πρόσθεσε.
"Είναι πραγματικά περισσότερο θέμα καθορισμού του σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να μπορούμε να κάνουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις", δήλωσε ο Stilwell d'Andrade.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπάθησαν να εξισορροπήσουν τα φορολογικά έσοδα έναντι των κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον αγώνα για πρασίνιση των δικτύων τους και για ουδέτερη εκπομπή άνθρακα.

Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα βιομηχανικό σχέδιο πράσινης συμφωνίας ως απάντηση στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) που φοβόταν ότι θα μπορούσε ναπλήξει τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη και η EDPR ήταν μεταξύ των εταιρειών που αποφάσισαν να αναπτύξουν περισσότερα κεφάλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον IRA.
Οι φόροι και τα ανώτατα όρια στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατέπνιξαν νέες επενδύσεις, είπε ο Stilwell d'Andrade, ενώ οι πολιτικές των ΗΠΑ ώθησαν τις εταιρείες να επενδύσουν εκεί.

«Εάν θα φορολογείτε συνεχώς, θα περιορίζετε τις τιμές ή θα ανακτάτε τα κέρδη και τα έσοδα, τότε δεν θα έχετε αρκετό κεφάλαιο», είπε.
Τα κέρδη των 10 κορυφαίων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας της Ευρώπης είναι λιγότερα από τα κέρδη μιας από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, πρόσθεσε.
«Οι πρόσθετοι φόροι είναι κακή ιδέα και αποθαρρύνουν τις πρόσθετες επενδύσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης