Δανία: Το κράτος θα κατέχει το 20% σε κάθε υπεράκτιο αιολικό πάρκο

Δανία: Το κράτος θα κατέχει το 20% σε κάθε υπεράκτιο αιολικό πάρκο
Το κράτος θα αποκτήσει το 20% στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα που θα τροφοδοτήσουν συνολικά 14 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Δανία μεταφέρει το Euractiv

Το δημόσιο της Δανίας θα αποκτήσει μερίδιο 20% στα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα που αναμένεται να τροφοδοτούν 14 εκατομμύρια νοικοκυριά, σύμφωνα με έναν νέο διαγωνισμό, το πλαίσιο του οποίου αφορά τη μεγάλης κλίμακας επέκταση των υπεράκτιων ανεμογεννητριών υπεράκτια, αποσκοπώντας να εξασφαλίσει ότι το κράτος θα έχει επιρροή στην κατασκευή θαλάσσιων έργων μεγάλης κλίμακας και συμφωνήθηκε από τη κυβέρνηση και τη μεγάλη πλειοψηφία των άλλων μερών την Τετάρτη 31/5, εν μέσω αντιδράσεων ωστόσο, όπως μεταφέρει το Euractiv.

Οι ενστάσεις

«Εάν αποδειχθεί ότι αυτά τα πάρκα αξίζουν πολύ περισσότερο το κράτος θα πάρει το κέρδος», δήλωσε ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας της Δανίας Lars Aagaard, αντικρούοντας τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, του Συντηρητικού Κόμματος για την κρατική συνιδιοκτησία.

«Δεν βλέπουμε το νόημα της κρατικής συνιδιοκτησίας, διότι θα μπορούσε να σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι θα καθυστερήσουμε... πιστεύουμε ότι οι εταιρείες είναι αυτές που θα πρέπει να προωθήσουν την πράσινη μετάβαση και όχι το κράτος με τα χρήματα των πολιτών, κάτι που ενέχει έναν ορισμένο κίνδυνο», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος για το κλίμα Mona Juul.

Τις ανησυχίες των Συντηρητικών συμμερίζεται και η βιομηχανία.

«Από την πλευρά της Green Power Denmark, θα προτιμούσαμε να μην υπήρχε η απαίτηση για κρατική συνιδιοκτησία.
Κάνει τους κανόνες πιο περίπλοκους και τη διαδικασία υποβολής προσφορών πιο μακρά από ό,τι χρειάζεται», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Green Power Denmark και διευθύνων σύμβουλος Kristian Jensen εκ μέρους του δανικού ενεργειακού τομέα.

«Και πρέπει να επιταχύνουμε τα πράγματα τώρα, διότι βιαζόμαστε να θέσουμε σε λειτουργία τα υπεράκτια αιολικά πάρκα πριν από το 2030», πρόσθεσε.
Ο επιχειρηματικός οργανισμός έχει εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία του ότι η κρατική παρέμβαση τρομάζει τους επενδυτές, όμως ο Jensen επεσήμανε τους πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους το κράτος θα μπορούσε να εξασφαλίσει μερίδιο από τα κέρδη, η ύπαρξη μιας συμφωνίας για το θέμα είναι ευνοϊκή και ο διαγωνισμός θετικός, αφού δίνει στη βιομηχανία «κάτι συγκεκριμένο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης