SolarPower Europe: Έκρηξη στα φ/β στέγης το 2022 ανέβασε την εγκατεστημένη ισχύ στα 239GW

SolarPower Europe: Έκρηξη στα φ/β στέγης το 2022 ανέβασε την εγκατεστημένη ισχύ στα 239GW
Ο κόσμος πρόσθεσε ακόμη 239 GW πέρυσι και οι ετήσιες εγκαταστάσεις κλίμακας αναμένονται μέχρι το τέλος της δεκαετίας, να αγγίξουν το 1 terawatt λέει η SolarPower Europe στο Recharge
Η ηλιακή χωρητικότητα από φ/β στέγης αυξήθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ ή  239 GW το 2022 και οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε μια παγκόσμια έκρηξη εγκαταστάσεων, αναφέρει η SolarPower Europe στην πιο πρόσφατη Global Market Outlook της.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από το συνέδριο Intersolar στο Μόναχο αυτή την εβδομάδα επισημαίνει αύξηση 49% πέρυσι στα 118 GW ηλιακών εγκαταστάσεων σε στέγες, που σημαίνει ότι 36 εκατομμύρια περισσότερα σπίτια τροφοδοτήθηκαν από ηλιακή ενέργεια στο τέλος του περασμένου έτους.

Αυτό βοήθησε να ωθηθούν οι συνολικές προσθήκες ηλιακής ενέργειας το 2022 σε ρεκόρ 239 GW – ή 45% περισσότερο από το 2021 – και οι συνολικές παγκόσμιες ηλιακές εγκαταστάσεις στα 1,18 terawatt (TW) στο τέλος του περασμένου έτους.

«Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι οι κρίσεις στα ορυκτά καύσιμα είναι οι κρίσεις που δεν εξαφανίζονται ποτέ», δήλωσε ο πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας.
«Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι σε κάθε μέρος του κόσμου στρέφονται στην ηλιακή ενέργεια, σε μια χρονιά που ορίζεται από ενεργειακή / κλιματική κρίση, η ηλιακή ελπίδα λάμπει».
1_71.PNG
Η έκρηξη στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα ενταθεί περαιτέρω.

Ο βιομηχανικός όμιλος και ο εταίρος του, το Global Solar Council, προβλέπουν προσθήκες φέτος 341-402 GW, που θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 1 TW σε νέα ηλιακή ισχύ που προστίθεται κάθε χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ξεπεραστεί η περιορισμένη χωρητικότητα του δικτύου και η έλλειψη ευελιξίας ή αποθήκευσης στα εθνικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε η
SolarPower Europe, με 20 από τις 26 σημαντικές ηλιακές χώρες (που προσθέτουν περισσότερο από 1 GW ετησίως) να αναφέρουν συμφόρηση δικτύου ως βασικό εμπόδιο στην ηλιακή ανάπτυξη.

«Τα δίκτυα και η ευελιξία είναι ο κοιμώμενος γίγαντας της ενεργειακής μετάβασης – και ο γίγαντας ξυπνά», δήλωσε ο Michael Schmela, διευθυντής πληροφοριών αγοράς στη SolarPower Europe.

«Εγκαθιστούμε τεράστιες ποσότητες ηλιακής ενέργειας και πρέπει να μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε όταν τη χρειαζόμαστε.
«Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να θέσουν την αναβάθμιση των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ως πολιτική προτεραιότητα».

Η ηλιακή έκρηξη της Νοτιοανατολικής Ασίας μόλις αρχίζει!

Η φετινή έκθεση εστιάζει ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου 3,4 GW ηλιακής ενέργειας εγκαταστάθηκαν πέρυσι, λιγότερο από τα 4,2 GW το 2021 ή ρεκόρ 13,1 GW το 2020.
Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, υποστηρικτικές κυβερνήσεις και οι πολιτικές βελτιώνουν τις προοπτικές και θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα εγκατασταθούν περισσότερα από 20 GW ετησίως έως το 2027, εκτιμά η έκθεση.
2_49.PNG
«Το τεχνικό προφίλ και το προφίλ κόστους της Solar την καθιστούν ιδανική λύση για τη Νοτιοανατολική Ασία για την απομάκρυνση του άνθρακα των οικονομιών της, φέρνοντας παράλληλα καθαρή ενέργεια στους αυξανόμενους πληθυσμούς της», δήλωσε ο Tetchi Capellan, γενικός γραμματέας της Asian Photovoltaic Industry Association, τονίζοντας πως «η ηλιακή έκρηξη της Νοτιοανατολικής Ασίας μόλις αρχίζει».

Η Κίνα ξεπέρασε και πάλι όλες τις άλλες αγορές ηλιακής ενέργειας πέρυσι, προσθέτοντας σχεδόν 100 GW (94,7 GW) μόνο, ή περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος παγκοσμίως, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με 21,9 GW σε προσθήκες.

Η Ινδία ήρθε στην τρίτη θέση, με 17,4 GW σε νέες ηλιακές εγκαταστάσεις το 2022, ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (+10,9 GW), την Ισπανία (8,4 GW) και τη Γερμανία (7,4 GW).
Η Ευρώπη συνολικά πρόσθεσε 46,1 GW.

Εξετάζοντας τη συνολική ηλιακή διείσδυση κατά κεφαλήν, η Αυστραλία ήταν στην κορυφή με εγκατεστημένα 1.191 Watt κατά κεφαλήν, ακολουθούμενη από την Ολλανδία με 1.029w/κάτοικο και τη Γερμανία με 815w/κάτοικο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης