Υπογράφηκε το πρόγραμμα για την αυθεντικοποίηση των επιχειρήσεων που θα λαμβάνουν πράσινες επιχορηγήσεις

Υπογράφηκε το πρόγραμμα για την αυθεντικοποίηση των επιχειρήσεων που θα λαμβάνουν πράσινες επιχορηγήσεις

Τα διαπιστευτήρια του χρήστη δεν θα αποκαλύπτονται, ούτε θα γνωστοποιούνται στους φορείς που αξιοποιούν την υπηρεσία

 

Υπογράφηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Σωκράτη Κάτσικα η απόφαση για τη διάθεση υπηρεσίας αυθεντικοποίησης χρηστών για το πληροφοριακό σύστημα «Produc-eGreen».Η υπηρεσία κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να «πιστοποιούνται» οι χρήστες της ψηφιακής πύλης και να μπορούν οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό έως την 30η Νοεμβρίου 2023 θα ενισχύει πράσινα επενδυτικά σχέδια με επίκεντρο τους κλάδους της ηλεκτροκίνησης, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και προϊόντα που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Με την υπηρεσία αυθεντικοποίησης χρηστών οAuth2.0 στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΕΝ τα διαπιστευτήρια του χρήστη δεν θα αποκαλύπτονται, ούτε θα γνωστοποιούνται στους φορείς που αξιοποιούν την υπηρεσία. Το πρόγραμμα «Produc-E Green», προϋπολογισμού περίπου 200 εκατ. ευρώ (Ταμείο Ανάκαμψης) στοχεύει στην τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και στην καινοτόμο ανάπτυξη με τελικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των παραγωγικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Οι επιλεγμένες βιομηχανικές μονάδες στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας (όπως ανακύκλωση συσσωρευτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών, όπως λιθίου και κοβαλτίου, σχεδιασμό ηλεκτρικών οχημάτων και σημεία φόρτισης κανονικής ή υψηλής ισχύος, κατασκευή φορτιστών, θεσμοσιφώνων, φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών κλπ.), που θα λάβουν στήριξη, θα λειτουργούν πλήρως με ειδικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες.

Υλοποίηση επενδύσεων

Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης έξι μηνών, που θα χορηγείται, είτε για λόγους ανωτέρας βίας, είτε κατόπιν ειδικής αιτιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2025. Η διάρκεια ωστόσο μπορεί να μειωθεί εάν οι διαθέσιμοι πόροι καλυφθούν πριν από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των υποβολών των αιτήσεων.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, ο κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 300.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα 500.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και στο ένα εκατομμύριο ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις, Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 10% έως και 75% του επιλέξιμου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου και εξαρτάται από το μέγεθος και την περιοχή δραστηριοποίησης της επιχείρησης.

Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται θα μπορούν να αφορούν επένδυση σε υποδομή ή άυλα στοιχεία του ενεργητικού μιας επιχείρησης (π.χ. δημιουργία νέας μονάδας ή επέκταση υφιστάμενη, διαφοροποίηση παραγωγής κλπ), όπως επίσης τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας, την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που ανήκουν σε μια επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει κλπ..

Επιλέξιμες είναι επίσης δαπάνες για την αγορά της γης, την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, για κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, διαμόρφωση του περιβάλλοντος κά. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 55% του συνόλου των ενισχυόμενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Επίσης, ενισχύεται η αγορά του συνόλου ή και μέρους των υφιστάμενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, μηχανήματα κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης