Montel: Γιατί η πράσινη ανάπτυξη στην Ιταλία «σκοντάφτει» στις περιφέρειες

Montel: Γιατί η πράσινη ανάπτυξη στην Ιταλία «σκοντάφτει» στις περιφέρειες
Η ιταλική πράσινη ανάπτυξη απειλείται από τις περιφέρειες

Ορισμένες ιταλικές περιφέρειες έχουν απειλήσει να αναστείλουν την έκδοση αδειών σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εάν δεν αποζημιωθούν επαρκώς, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της πράσινης χωρητικότητας, είπαν ειδικοί στη Montel.

«Οι παίκτες και οι επενδυτές ανησυχούν πραγματικά για τα προβλήματα σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε ο Alessandro Marangoni της εταιρείας συμβούλων Althesys, αναφερόμενος στις περιοχές που εμπόδισαν πολλές εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παρελθόν.

Τα σχόλιά του ήρθαν εν μέσω ανησυχιών που εκφράστηκαν σχετικά με τον αντίκτυπο της πράσινης μετάβασης από περιφέρειες όπως η Σικελία, η Καλαβρία, η Βασιλικάτα και η Τοσκάνη, η οποία «δεν ήταν καλή για τους επενδυτές», την ώρα που με δηλώσεις τους ζητούν κάποιας μορφής αποζημίωση και θα μπορούσαν «να καθυστερήσουν» τις εξελίξεις, πρόσθεσε ο Marangoni.

Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, ο Renato Schifani, πρόεδρος της περιφέρειας της Σικελίας -της δεύτερης μεγαλύτερης Ιταλίας με τα περισσότερα αιτήματα αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- υποσχέθηκε να αναστείλει τη χορήγηση αδειών για νέες ηλιακές αναπτύξεις μέχρι να αποζημιωθεί.

“Δεν είναι καλό σημάδι”

«Δεν ήταν καλό σημάδι να το στείλω σε προγραμματιστές, ζητώντας τους να πληρώσουν κάποιου είδους δικαιώματα», είπε ένας χειριστής της ιταλικής αγοράς ενέργειας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Οι παρατηρήσεις του [του Schifani] προκάλεσαν έκπληξη».

Ο Giovanni Mascari, επικεφαλής του ιταλικού βραχίονα της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Lightsource BP, είπε στη Montel, ενώ οι δηλώσεις του Schifani εγείρουν ορισμένες ανησυχίες, ότι δεν είχαν σκοπό να σταματήσουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, αντανακλούσε μια στάση «ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο και να επωφελούνται περισσότερο από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή επιρροής τους».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι περιφέρειες θα έχουν ένα μέρος της ενέργειας που παράγεται στην επικράτειά τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο Vito Nardi, πρόεδρος της περιοχής Basilicata στο Montel.

Θεμελιώδης ανάγκη

Ο πρόεδρος της Τοσκάνης, Eugenio Giani, είπε ότι είναι «θεμελιώδες ότι η οικονομική αποζημίωση [διατηρήθηκε] από την περιοχή καθώς και από τους τοπικούς δήμους».
«Εάν τα προτεινόμενα φωτοβολταϊκά έργα κινδυνεύουν να σημαδέψουν το τοπίο, εμείς ως περιφέρεια θα στηρίζαμε τους δήμους που αντιτίθενται στις εγκαταστάσεις», είπε.

«Θα θέτουμε το θέμα στην κεντρική κυβέρνηση και επίσης θα αποτρέπουμε την έκδοση αδειών».
Οι απαιτήσεις των περιφερειών επιδεινώνουν περαιτέρω τα υπάρχοντα εμπόδια για την πράσινη επέκταση στη χώρα, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία και οι επιτρεπόμενες καθυστερήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης