Το Ισραήλ απαιτεί διά νόμου την κάλυψη ταρατσών και σκεπών με φωτοβολταϊκά

Το Ισραήλ απαιτεί διά νόμου την κάλυψη ταρατσών και σκεπών με φωτοβολταϊκά
Αν και βουτηγμένο στον ήλιο, το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για να βασίζεται σε παραδοσιακούς, χερσαίους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, είναι ακατάλληλο για αιολική και στερείται νερού για υδροηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με το Reuters
Το Ισραήλ θα απαιτήσει σύντομα όλα τα νέα κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικίες να διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες στον τελευταίο όροφο για να το βοηθήσουν να εκπληρώσει τους στόχους ΑΠΕ και τις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ενός ταχέως αναπτυσσόμενου πληθυσμού, μεταφέρει το Reuters.

Περιορισμένες δυνατότητες

Αν και βουτηγμένο στον ήλιο, το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για να βασίζεται σε παραδοσιακούς, χερσαίους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Είναι επίσης ακατάλληλο για αιολική ενέργεια και στερείται νερού για υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ο Ron Eifer, ο οποίος ηγείται του τμήματος βιώσιμης ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας, είπε ότι το Ισραήλ ξεχωρίζει ως ανεπτυγμένη χώρα στην εξάρτησή του από τον ήλιο ως ανανεώσιμη πηγή, ενώ δεν έχει γη για ηλιακά πάρκα.

Έχει μείνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τον στόχο της να λαμβάνει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.
«Πρέπει να κάνουμε κάποια δραματικά βήματα», είπε ο Eifer.

Κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση διέταξε να τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση εντός 180 ημερών για την απαίτηση για νέα μη οικιστικά κτίρια να καλυφθούν με ηλιακούς συλλέκτες.

Για κτίρια κατοικιών, η οροφή πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένη για εύκολη εγκατάσταση των πάνελ αργότερα.
Η χώρα είχε επιτυχία με μια παρόμοια πρωτοβουλία πριν από δεκαετίες, όταν απαιτούσε από τους κατοίκους να χρησιμοποιούν ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Σήμερα αυτές οι συσκευές κυριαρχούν στο τοπίο των ταρατσών των πόλεων και χωρίς αυτές, το Ισραήλ θα χρειαζόταν να παράγει 8% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Τα περισσότερα από τα εμπορικά ηλιακά πεδία του Ισραήλ έχουν κατασκευαστεί στη νότια έρημο Negev, ή σε απομακρυσμένες περιοχές στα βόρεια, μακριά από τις μεγαλύτερες πόλεις.

Μεταφορά ενέργειας

"Πέρα από το πρόβλημα της απώλειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη μεταφορά μεγάλων αποστάσεων προς το κέντρο της χώρας, είναι σημαντικό να διατηρούνται ανοιχτοί χώροι.
Δεν μπορείς να καλύψεις ολόκληρη την έρημο Negev μόνο με ηλιακούς συλλέκτες", είπε ο Eifer.

«Έτσι χρειαζόμαστε ένα μείγμα επίγειου ηλιακού, που είναι το φθηνότερο και μπορεί να κατασκευαστεί μαζικά, και διπλής χρήσης, που μπορεί να κατασκευαστεί σε στέγες απευθείας όπου υπάρχει ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια».

Περίπου το 60% θα είναι τελικά διπλής χρήσης, είπε, αναφερόμενος στα ηλιακά πάνελ που χρησιμεύουν ως στέγες καθώς και ως παραγωγή ενέργειας.
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές επέκριναν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu για οικολογικά επιβλαβείς αποφάσεις.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η κατάργηση του φόρου στα πλαστικά μιας χρήσης και οι προσπάθειες περιορισμού της ρύθμισης για τον καθαρό αέρα, ωστόσο χαιρέτησαν τη νέα ηλιακή πολιτική, αν και δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερη δράση.

Ο Amit Bracha, εκτελεστικός διευθυντής της περιβαλλοντικής επιτήρησης Adam Teva V'din, είπε ότι η εντολή ήταν "σημαντική είδηση, έστω και μια σταγόνα στον ωκεανό ως κίνητρο για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε στέγες".

Τόνισε επίσης, ότι οι ανεπτυγμένες χώρες προσφέρουν συχνά ευρύτερη οικονομική υποστήριξη, όπως δάνεια και πράσινα ομόλογα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα κίνητρα της κυβέρνησης του Ισραήλ περιλαμβάνουν εξαιρέσεις αδειών, φορολογικά πλεονεκτήματα και στους μικρούς παραγωγούς καταβάλλεται ασφάλιστρο για ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης