Ελληνικό: Μπαράζ αναθέσεων - Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των οικιστικών έργων και υποδομών

Ελληνικό: Μπαράζ αναθέσεων - Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των οικιστικών έργων και υποδομών
Όλα τα πλάνα που έδωσε στην Γενική Συνέλευση ο Οδυσσέας Αθανασίου

Με ένα μπαράζ αναθέσεων μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε ως το τέλος του 2023 να έχουν ξεκινήσει οι κατασκευαστικές εργασίες για το Riviera Galleria, τα ξενοδοχεία στο παραλιακό μέτωπο, τη διαμόρφωση της παραλίας, η επένδυση του Ελληνικού ανεβάζει στροφές. Η πρώτη φάση της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της Ευρώπης αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026, όπως επιβεβαίωσε εχθές ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, κατά τη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση.

Τα έργα υποδομών και οι πρώτες εμβληματικές αναπτύξεις, που είναι σήμερα υπό κατασκευή, θα ξεκινήσουν να είναι ορατές και εκτός της έκτασης της ανάπλασης ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα. Στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τοπόσημου διεθνούς εμβέλειας, σήμερα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός όλων των κτηρίων, σε συνεργασία μάλιστα με διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικά γραφεία.

«Σε τρία χρόνια από σήμερα το Ελληνικό θα είναι μια ολοκληρωμένη πόλη. Όλες οι εμβληματικές αναπτύξεις θα έχουν ολοκληρωθεί. Αυτό που θα μένει για τη δεύτερη φάση της επένδυσης είναι 7-8 χιλιάδες κατοικίες και η ολοκλήρωση του Πάρκου», σημείωσε ο κ. Αθανασίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Lamda Development, κ. Αναστάσιος Γιαννίτσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό μεγάλων αναπλάσεων, όπως αυτή του Ελληνικού. Ειδικότερα, δε, ως προς τις δεσμεύσεις στα κριτήρια ESG, τόνισε πως κάνουν αναγκαία μία συνεχή προσαρμογή των μεγάλων παρεμβάσεων στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ευρύτερες πιέσεις, καθώς η εταιρεία θα αξιολογείται σε μόνιμη βάση.

Οικιστικές αναπτύξεις

Έχοντας περάσει το στάδιο των μελετών, των πρόδρομων εργασιών και των αδειοδοτήσεων, το 2022 ξεκίνησαν τα πραγματικά έργα στο Ελληνικό. Ειδικότερα, τα έργα στον Πύργο του Ελληνικού, τον ψηλότερο ουρανοξύστη της χώρας, «τρέχουν» από την κοινοπραξία BOUYGUES – INTRAKAT μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Αφού ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση, τοποθετήθηκαν οι συνολικά 300 πάσσαλοι, διαμέτρου 1 - 1,5 μέτρου, σε βάθος 35 - 55 μέτρων. Θα ακολουθήσει η θεμελίωση.

Αναμένεται ότι το λόμπι του Riviera Tower να είναι το πρώτο κομμάτι που θα φανεί από την Ποσειδώνος πριν τα Χριστούγεννα σε ύψος 21 μέτρων από το έδαφος, ενώ κάθε όροφος μετά χρειάζεται περί τις 5 εβδομάδες. Έχουν ήδη προπωληθεί και τα 170 διαμερίσματα του Πύργου, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει

Αντίστοιχα, έχουν πουληθεί όλα τα condos καθώς και τα 28 οικόπεδα όπου θα ανεγερθούν από τους ιδιοκτήτες βίλλες, υπό την επίβλεψη της Lamda. Τα συμβόλαια θα αρχίσουν να υπογράφονται τον επόμενο μήνα. Στο κομμάτι των condominiums έχουν κατεδαφιστεί οι αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν εκεί και έχει ξεκινήσει η κατασκευή, με αποτέλεσμα πριν το τέλος το έτους να αρχίσουν να φαίνονται οικιστικές αναπτύξεις. Το οικιστικό κομμάτι της πρώτης φάσης θα είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2026.


Μεγάλες υποδομές


Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που συντελείται αυτή την περίοδο στο Ελληνικό είναι η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, μήκους περί το 1,5 χλμ. Έχει ήδη σκαφτεί σε ποσοστό άνω του 50% κι έχει σκυροδετηθεί το 25% των δύο παράλληλων σηράγγων (μία ανά κατεύθυνση). Βάσει προγραμματισμού, το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το αντιπλημμυρικό έργο του ρέμματος Τραχώνων, που είχα καλυφθεί πλήρως από μπάζα και τώρα επανασχεδιάζεται εξ αρχής σε πλάτος και βάθος. Οι εργασίες εκσκαφής έχουν φτάσει στο 40%. Σε εξέλιξη είναι και οι μεταφυτεύσεις στην περιοχή. Συνολικά 3.000 δέντρα που βρίσκονται εντός του εργοταξίου του Ελληνικού μεταφέρονται και μεταφυτεύονται σε συνεργασία με φυτώρια. Παράλληλα, προχωρούν σε όλη την έκταση της ανάπλασης οι εργασίες απορρύπανσης του εδάφους και απομάκρυνσης του αγωγού καυσίμων, μήκους 5,5 χλμ.
Το πρώτο έργο που θα παραδοθεί ολοκληρωμένο είναι το συγκρότημα κτηρίων που θα στεγάσει τους συλλόγους ΑμεΑ. Στο τέλος Αυγούστου, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί από την ΕΚΤΕΡ.


Ξεκινάει το 2024 το Vouliagmenis Mall


Η ανέγερση του Vouliagmenis Mall, του μεγαλύτερου μακράν εμπορικού κέντρου της χώρας που θα αντιστοιχεί σε έκταση με ενάμιση Mall, θα ξεκινήσει το 2024. Τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει μια πολύ γνωστή εταιρεία παγκοσμίως, η Aedas, με βάση σε Κίνα και Σιγκαπούρη και έργα ανά τον κόσμο, καθώς και του ουρανοξύστη μικτής χρήσης πίσω από το εμπορικό κέντρο.

Τα έργα στο Mall της Βουλιαγμένης, που φιλοδοξεί να είναι ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την ανάπλαση, αρχίζουν σε δύο μήνες. Σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί στην αδειοδότηση. Πρόκειται για ένα υβριδικό έργο, με πολλούς εξωτερικούς χώρους, άλλα καταστήματα θα έχουν είσοδο σε εξωτερικό χώρο, άλλα εσωτερικά, ενώ θα υπάρχουν πολλοί ανοιχτοί χώροι και πράσινο.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί από τη Lamda Development ο ανάδοχος των προπαραρασκευαστικών έργων, που είναι κυρίως χωματουργικά. Αυτά θα φτάσουν σε βάθος σχεδόν ενός μέτρου πριν τα Χριστούγεννα. Σύμβουλος του έργου έχει αναλάβει η κοινοπραξία της ιταλικής Rizzani με την Αβαξ. Το έργο βάσει χρονοδιαγράμματος θα παραδοθεί στις αρχές του 2027.

Ως προς το δεύτερο εμπορικό κέντρο, το Riviera Galleria πρόκειται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2026. Στο τέλος του έτους, μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Αθανασίουμ θα ανακοινωθούν τα brands που θα φιλοξενηθούν, τα οποία είναι εκ των μεγαλύτερων στους τομείς της μόδας και της εστίασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης