Η χρήση των ΑΠΕ στη Γερμανία άγγιξε το 52% το πρώτο εξάμηνο (Montel)

Η χρήση των ΑΠΕ στη Γερμανία άγγιξε το 52% το πρώτο εξάμηνο (Montel)
η ποσοστιαία αύξηση οφείλεται στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, από 281 TWh για τους πρώτους έξι μήνες του 2022 σε περίπου 263 TWh το 2023
Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη γερμανική κατανάλωση ενέργειας για το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκε τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 52% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του ενεργειακού λόμπι την Τρίτη 27/5, σύμφωνα με την Montel

Ωστόσο, η πραγματική ποσότητα παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ παρέμεινε σταθερή στις 138 TWh και για τα δύο χρόνια, που σημαίνει ότι η ποσοστιαία αύξηση οφείλεται στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, από 281 TWh για τους πρώτους έξι μήνες του 2022 σε περίπου 263 TWh φέτος.

Τα δεδομένα εξακολουθούσαν να θεωρούνται καλά νέα για τον στόχο της Γερμανίας να φτάσει τις καθαρές μηδενικές κλιματικές εκπομπές έως το 2045, αλλά οι ομάδες λόμπι προειδοποίησαν ότι απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις σε προσωπικό, ψηφιακές υποδομές και ρυθμιστικά πλαίσια εάν η Γερμανία θέλει να φτάσει το 100%.

«Αν αναλογιστείτε το γεγονός ότι η επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045 θα απαιτήσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να βασίζεται πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τότε γίνεται σαφές ότι η επέκτασή της πρέπει να γίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν», δήλωσε ο Frithjof Staiss, Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου. για την Έρευνα Ηλιακής Ενέργειας και Υδρογόνου (ZSW), η οποία συγκέντρωσε τα δεδομένα με το ενεργειακό λόμπι της BDEW.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση, από 298 TWh σε 266 TWh.

Για τα στοιχεία του 2023, η κατανομή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που καταναλώθηκε έδειξε ότι 58 TWh προέρχονταν από επίγειες ανεμογεννήτριες, 33 TWh από ηλιακή ενέργεια, 22 TWh από βιομάζα, σχεδόν 12 TWh από υπεράκτια αιολική ενέργεια και 10.000 GWh από υδροηλεκτρική ενέργεια.

Οι συμβατικές πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν τις άλλες 128 TWh που παρήχθησαν, από 160 TWh ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Μάιος του 2023 ήταν ένας ιδιαίτερα δυνατός μήνας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες ευθύνονταν για το 57% της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Από αυτά τα 8.800 GWh παρήχθησαν από ηλιακή ενέργεια, που θα ήταν ρεκόρ.
Ωστόσο, τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι αυτό το ρεκόρ μπορεί να έχει ήδη καταρριφθεί μόλις ολοκληρωθούν τα δεδομένα για τον Ιούνιο, με ορισμένες προβλέψεις για παραγωγή ηλιακής ενέργειας άνω των 10.000 GWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης