Bloomberg: Στο 20% φθάνει το premium για τα πράσινα κτίρια

Bloomberg: Στο 20% φθάνει το premium για τα πράσινα κτίρια

Πως επηρεάζει τις τιμές η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου

 

Στο Λονδίνο, η κλιματική αλλαγή αντικατοπτρίζεται όλο και περισσότερο στο πόσο κοστίζει η αγορά ή η ενοικίαση ακινήτων.

Ο χώρος γραφείων στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει ταξινομηθεί ως «πράσινος» λόγω πιστοποίησης βιωσιμότητας έχει 20% premium σε σχέση με κτίρια χωρίς τέτοιες ετικέτες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο μεσίτης ακινήτων Jones Lang LaSalle Inc.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο Richard Manley, επικεφαλής βιωσιμότητας της CPP Investments, του επενδυτικού σκέλους των 570 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Canada Pension Plan, λέει ότι αυτές οι διαφορές τιμών αποτελούν ένδειξη ότι η εταιρική ώθηση για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου θα τροφοδοτήσει σύντομα τις τιμές άλλων περιουσιακών στοιχείων που επηρεάζουν τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε τώρα πώς η απεξάρτηση από άνθρακα μεταφράζεται σε αποτίμηση», είπε ο Manley. Η CPP έχει επενδύσει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα από τη Βραζιλία έως την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πράσινων κτιρίων.

Οι αξίες για τα κτίρια γραφείων του Λονδίνου με πιστοποίηση BREEAM, η οποία αξιολογεί τη χρήση ενέργειας και νερού, τη ρύπανση και τα απόβλητα, ήταν κατά μέσο όρο 20,6% υψηλότερα από εκείνα χωρίς αυτήν τη διαπίστευση και τα ενοίκια ήταν κατά μέσο όρο 11,6% υψηλότερα, σύμφωνα με την JLL. Αυτό βασίζεται σε μια μελέτη 592 επενδύσεων γραφείου που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πενταετίας που έληξε τον Δεκέμβριο του 2021.

Mετατόπιση ζήτησης

Όλα είναι θέμα ζήτησης. Το πράσινο premium είναι το άμεσο προϊόν των εταιρικών προσπαθειών για μείωση των εκπομπών, είπε ο Manley. Το Λονδίνο κυριαρχείται από εταιρείες σε κλάδους υπηρεσιών, όπως οι τράπεζες, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και οι δικηγορικές εταιρείες — και πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν δεσμευτεί δημόσια να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα.

«Ο πιο εύκολος μοχλός για να παίξεις σήμερα είναι ένα πράσινο κτίριο», είπε ο Manley. Το αποτέλεσμα είναι «βλέπουμε μια δομική μετατόπιση στη ζήτηση» για περιβαλλοντικά φιλικά ακίνητα, είπε.

Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη προσφορά πράσινων γραφείων στο Λονδίνο. Μόνο περίπου 3.000 από τις τρέχουσες μετοχές εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, σύμφωνα με τον Knight Frank. Αυτό σημαίνει ότι το πράσινο premium είναι ισχυρό σήμερα.

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς περισσότερα κτίρια μεταβαίνουν σε καθαρότερες πηγές λειτουργίας, η πράσινη πριμοδότηση πιθανότατα θα αντικατασταθεί με μια «γκρίζα έκπτωση», είπε ο Manley. Με άλλα λόγια, αντί να επιβραβεύει τα πιο βιώσιμα κτίρια, η αγορά θα αρχίσει να τιμωρεί όσους έχουν τα χειρότερα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια.

Αυτές οι τάσεις προβλέπεται να εμφανιστούν και στις περισσότερες άλλες βιομηχανίες. Αυτό δεν είναι μια ιστορία ακίνητης περιουσίας από μόνη της. Έχει να κάνει με το πώς οι επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά μοντέλα θα πρέπει να προσαρμοστούν σε έναν κόσμο με περιορισμούς άνθρακα, είπε.
Αξίζει να σημειωθέι ότι τα κτίρια ευθύνονται για περίπου το 40% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης