Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε ρυθμούς ΑΠΕ η Κροατία - Τι ψηφίστηκε για να τρέξει η ανάπτυξη

Σε ρυθμούς ΑΠΕ η Κροατία - Τι ψηφίστηκε για να τρέξει η ανάπτυξη
Κατά τη συνεδρίαση ψηφίστηκαν και νομοσχέδια για τροποποιήσεις των νόμων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυβέρνηση της Κροατίας ενέκρινε το πολυαναμενόμενο διάταγμα σχετικά με τα κίνητρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, απλοποιώντας τις διοικητικές διαδικασίες και ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, οι κανόνες και οι τιμές για τη σύνδεση στο δίκτυο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Το διάταγμα καθορίζει τους όρους για την απόκτηση και χρήση κινήτρων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο τα ασφάλιστρα της αγοράς όσο και τα τιμολόγια τροφοδοσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, το διάταγμα ρυθμίζει τις μεθοδολογίες για τον υπολογισμό της μέγιστης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, τις μέγιστες εγγυημένες τιμές αγοράς, ανάλογα με τον τύπο, τη χωρητικότητα και την τεχνολογία των εγκαταστάσεων, καθώς και τη μεθοδολογία υπολογισμού των τιμών αναφοράς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση υιοθέτησε επίσης το διάταγμα για τα κριτήρια για τον δημόσιο διαγωνισμό για ενεργειακές άδειες και τους όρους και προϋποθέσεις για την έκδοση ενεργειακής άδειας.

Κατά τη συνεδρίαση ψηφίστηκαν και νομοσχέδια για τροποποιήσεις των νόμων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ένωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Κροατικό Οικονομικό Επιμελητήριο (HGK) χαιρέτισε την έγκριση των διαταγμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα ως ζωτικής σημασίας για περαιτέρω επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κροατία.


Τέλος, ένα άλλο σημαντικό έγγραφο που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας για την περίοδο 2023-2028. Ενσωματώνει αρχές κυκλικής οικονομίας και βασίζεται στους στόχους για την ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων έως το 2035.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης