Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Seb. Harld Buhl (Orsted): Ρυθμιστική αβεβαιότητα και έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού πρόβλημα για τα Υπεράκτια (Montel)

Seb. Harld Buhl (Orsted): Ρυθμιστική αβεβαιότητα και έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού πρόβλημα για τα Υπεράκτια (Montel)
Η Σουηδία αντιμετωπίζει το «μείζον εμπόδιο» της έλλειψης «κεντρικού σχεδιασμού», καθώς οι ίδιοι οι προγραμματιστές αποφασίζουν πού θέλουν να κατασκευάσουν ένα αιολικό πάρκο.
Η αβεβαιότητα του κανονιστικού πλαισίου εμποδίζει τη Σουηδία να απελευθερώσει το τεράστιο υπεράκτιο αιολικό της δυναμικό, δήλωσε στην Montel βασικό στέλεχος της δανικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας Orsted.
«Η Σουηδία είναι μια εξαιρετικά ελκυστική αγορά για υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Διαθέτει μεγάλους αιολικούς πόρους στη θάλασσα και μια βιομηχανία που θα απαιτεί πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο μέλλον», είπε ο Sebastian Hald Buhl, επικεφαλής των σουηδικών επιχειρήσεων της Orsted, στην Montel σε μια συνέντευξη στην πολιτική συγκέντρωση Almedalen στο Gotland αυτή την εβδομάδα.

Η Σουηδία δεν διαθέτει υπεράκτια αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας σε λειτουργία, αλλά πολλά έργα σε εξέλιξη που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγή ενέργειας κατά περισσότερο από 170 TWh έως το 2040, σύμφωνα με το λόμπι της αιολικής ενέργειας της χώρας. Αυτό θα ισοδυναμούσε με τη συνολική παραγωγή ενέργειας της χώρας σήμερα.

Εμπόδια προγραμματισμού

Ωστόσο, ο Hald Buhl είπε ότι η χώρα αντιμετώπισε το «μείζον εμπόδιο» της έλλειψης «κεντρικού σχεδιασμού», καθώς οι ίδιοι οι προγραμματιστές αποφασίζουν πού θέλουν να κατασκευάσουν ένα αιολικό πάρκο.
«Αυτό το σύστημα έχει προσελκύσει πολλά σχέδια, καθώς παρέχει μεγάλη ευελιξία, αλλά αυτό που λείπει είναι ένας κανόνας που σε κάποιο στάδιο δίνει στους προγραμματιστές αποκλειστικά δικαιώματα για την περιοχή που σχεδιάζουν να αναπτύξουν.

Δεν μπορείς να φτιάξεις δύο αιολικά πάρκα το ένα πάνω στο άλλο», είπε.
Αυτό το πρόβλημα επισημάνθηκε όταν η κυβέρνηση παρέδωσε τον Μάιο τις τελικές άδειες Vattenfall και OX2 σε δύο αιολικά πάρκα συνδυασμένης ισχύος 6,5 GW στη δυτική ακτή της, οπότε το έργο OX2 κόπηκε επειδή αλληλεπικαλύπτονταν με αυτό του Vattenfall.

«Ο κίνδυνος περικοπής έργων είναι ένα πρόβλημα, καθώς η οικονομία κλίμακας είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει η υπεράκτια αιολική ενέργεια κερδοφόρα», δήλωσε ο Hald Buhl.
Η Orsted έχει έξι υπεράκτια αιολικά έργα με συνδυασμένη ισχύ 18 GW σε αγωγό στη Σουηδία, με πρώτο στη σειρά το Skane Havsvindpark (1,5 GW) στη νότια ακτή.

Συμφόρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Αυτό το έργο χρειαζόταν μόνο τελική έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας προτού το Orsted μπορέσει να το παραδώσει, είπε ο Hald Buhl, προσβλέποντας στη λειτουργία του 2029 εάν λάβει την τελική άδεια φέτος.
Εάν η τελική απόφαση καθυστερούσε, η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις για την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου μέχρι το 2030, εν μέσω αναμενόμενων σημείων συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού, είπε.

«Η Ευρώπη σχεδιάζει να κατασκευάζει 18 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος ετησίως μέχρι το 2030, γεγονός που είναι έξι φορές περισσότερο από ό,τι κατασκευάστηκε πέρυσι.
Είναι ξεκάθαρο ότι επιβαρύνει την αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Hald Buhl.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η σουηδική κεντροδεξιά κυβέρνηση επιβεβαίωσε την προεκλογική της υπόσχεση ότι οι υπεράκτιοι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τις συνδέσεις στο δίκτυο.
Ο Hald Buhl είπε ότι η απόφαση ήταν αναμενόμενη, αλλά θα έκανε τα έργα πιο ακριβά.

Ο αντίπαλος Vattenfall είπε στην έκθεση Almedalen ότι η απόφαση της κυβέρνησης σήμαινε ότι έπρεπε να καθυστερήσει μια προγραμματισμένη επενδυτική απόφαση για το αιολικό πάρκο Kriegers Flak ισχύος 640 MW στη Βαλτική Θάλασσα, το οποίο έλαβε άδεια από την κυβέρνηση νωρίτερα φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης