Πορτογαλία: Αυξάνει τον στόχο πράσινης χωρητικότητας 2030 κατά 50% στα 42,8GW (Montel)

Πορτογαλία: Αυξάνει τον στόχο πράσινης χωρητικότητας 2030 κατά 50% στα 42,8GW (Montel)
Η Πορτογαλία διαθέτει σήμερα 5,4 GW αιολικής ισχύος και 2 GW ηλιακής ενέργειας
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναθεώρησε το σχέδιό της για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, αυξάνοντας τον στόχο της πράσινης χωρητικότητας κατά 50% στα 42,8 GW, γράφει η Montel.
Το ιβηρικό έθνος σχεδιάζει τώρα να μειώσει τις εκπομπές του στο 55% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το τέλος της δεκαετίας, από τον προηγούμενο στόχο του 45-55%.

Μέχρι το 2030, οι ΑΠΕ στην Πορτογαλία θα καλύπτουν το 85% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα 3/7 το υπουργείο Ενέργειας, με το αναθεωρημένο σχέδιο να αυξάνει την εγκατεστημένη αιολική ισχύ στα 12,4 GW, συμπεριλαμβανομένων 2 GW υπεράκτιων, ενώ τα ηλιακά φωτοβολταϊκά θα φτάσουν τα 20,4 GW, συμπεριλαμβανομένων των 5,5 GW στο ανώτατο.

Η Πορτογαλία διαθέτει σήμερα 5,4 GW αιολικής ισχύος και 2 GW ηλιακής ενέργειας.
Η χώρα σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την ποσότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που χορηγείται μέσω δημοπρασιών σε 10 GW έως το 2030.

Θα ενίσχυε τον στόχο του για χωρητικότητα ηλεκτρολύτη σε 5,5 GW από 2,5 GW.
Ωστόσο, οι στόχοι δυναμικότητας υδροηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν σε 8,1 GW από 9 GW.

Τα εμπόδια παραμένουν

Ορισμένα πορτογαλικά λόμπι για το κλίμα και την ενέργεια χαιρέτησαν το αναθεωρημένο σχέδιο, αλλά η ένωση ΑΠΕ Apren προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια «που μαστίζουν τον τομέα εδώ και χρόνια», ενώ «ι περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες ρύθμισης εμποδίζουν την ανάπτυξη», πρόσθεσε.

«Είναι επείγον να αυξηθεί η ικανότητα και να εκσυγχρονιστούν» οι θεσμοί που εμπλέκονται στη διαδικασία, καθώς μπλοκάρονται επενδύσεις 60 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε, επικαλούμενη τον υπουργό Ενέργειας Duarte Kordeiro.

Το αναθεωρημένο σχέδιο έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες και έχει ένα χρόνο για τελική έγκριση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης