Ενέργεια

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Demand Response και PPAs οι στόχοι για το 2023

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Demand Response και PPAs οι στόχοι για το 2023

Περιορίσθηκαν τα κέρδη το 2022 - Ποιά νέα προϊόντα εισάγονται

 Η εισαγωγή της Απόκρισης της Ζήτησης (Demand Response) στις δυο αγορές ηλεκτρισμού δηλαδή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια, αλλά και η λειτουργία της πλατφόρμας για τα PPAs είναι μεταξύ των στόχων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για το 2023.
Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνονται στις ετήσιες χρηματοοικονομικές εκθέσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της EnExClear η οποία διενεργεί τις εκκαθαρίσεις των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Τόσο οι στόχοι όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να εγκριθούν στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, την Δευτέρα 10 Ιουλίου.

Το 2022 για την EnExClear, δεν ήταν μία καλή χρονιά, αφού τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη της μειώθηκαν σημαντικά, στα 293.352 ευρώ από 530.288 ευρώ το 2021.
Πάντως η χρήση 2022 για τον όμιλο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν βελτιωμένη. Τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1.752.268 ευρώ και της εταιρίας στα 1.458.872 ευρώ, από 1.748.223 και 1.217.935 αντίστοιχα το 2021.

Ανάμεσα στου στόχους που έχει θέσε το Χρηματιστήριο Ενέργειας για το 2023 είναι να ολοκληρώσει όλους τους απαραίτητους κανονισμούς και τις τεχνικές ρυθμίσεις για την εισαγωγή της Απόκρισης Ζήτησης (Demand Response) στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά.
Επίσης σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ έχει προχωρήσει στις απαραίτητες εισηγήσεις για την εισαγωγή της Αποθήκευσης Ενέργειας, καθώς και του πλαισίου συμμετοχής στις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τους αντίστοιχους φορείς σωρευτικής εκπροσώπησης της αποθήκευσης. Ταυτόχρονα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο υλοποιεί τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές δράσεις για την εισαγωγή προϊόντων διάρκειας 15 λεπτών (15’min MTUs) στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά, ενώ ολοκληρώνει τις ενέργειες προκειμένου να αναλάβει το ρόλο του Market Coupling Coordinator για την Αγορά Επόμενης Ημέρας και τις Πανευρωπαϊκές Δημοπρασίες.

Εισαγωγή νέων προϊόντων

Στους στόχους περιλαμβάνονται ακόμα η διερεύνηση εισαγωγής νέων προϊόντων και η διεύρυνση του ωραρίου συναλλαγών, η περιφερειακή συνεργασία και η διασυνδεσιμότητα με άλλες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης.
Το Χρηματιστήριο Ενέργειας επιδιώκει τη διεύρυνση των προσφερόμενων προϊόντων και για την αγορά φυσικού αερίου σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ, καθώς και τα μέλη του Βάθρου Εμπορίας Φυσικού Αερίου.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η εισαγωγή προϊόντων φυσικής παράδοσης μεγαλύτερης διάρκειας (εβδομάδα, μήνας), ενώ σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ προωθεί μέτρα ενίσχυσης της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Βάθρο Εμπορίας και στην υλοποίηση μέτρων διασφάλισης του εφοδιασμού.
Μία από τις αλλαγές που εξετάζονται είναι η τροποποίηση των προϋποθέσεων εγγραφής στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αποκτούν την ιδιότητα του Μέλους, έχοντας αναθέσει την ευθύνη εξισορρόπησης σε τρίτο συμβαλλόμενο μέρος.

Επίσης, το ΕΧΕ στοχεύει στην προσέλκυση συμμετεχόντων από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Παράλληλους στόχους θέτει για το 2023 και η n En Ex Clear για την υποστήριξη νέων προϊόντων και αγορών. Σε συνεργασία με το ΕΧΕ εξετάζει τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών εκκαθάρισης σε νέες αγοράς, όπως για παράδειγμα στη σχεδιαζόμενη πλατφόρμα των PPAs ( διμερή μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρισμού), ή την προσθήκη νέων προϊόντων σε ήδη υπάρχουσες αγορές, όπως τα Intra Day Auctions στην Ενδοημερήσια Αγορά ή τα 15λεπτα προϊόντα.

Στους στόχους περιλαμβάνεται ακόμα η εκκίνηση της δεύτερης φάσης της Αγοράς της Κύπρου και η υποστήριξη του ALPEX, του αλβανικού χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Ας σημειωθεί ότι ήδη από το 2022, η En Εx Clear συνεργάζεται με το Χρηματιστήριο της Κύπρου (ΧΑΚ) και το Χρηματιστήριο Αθηνών για την εκτέλεση εκ μέρους του ΧΑΚ δραστηριοτήτων εκκαθάρισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού της Κύπρου.
Όσο για το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Αλβανίας (ALPEX), η EnExClear ανέλαβε το 2022 μετά από διαγωνισμό, την παροχή υπηρεσιών για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης