Ενέργεια

Acer: Οι όγκοι εμπορίας αερίου της ΕΕ ανακάμπτουν από την κρίση του 2022

Acer: Οι όγκοι εμπορίας αερίου της ΕΕ ανακάμπτουν από την κρίση του 2022
Η ανάκαμψη του TTF δρομολογήθηκε από την σταθερή προοπτική ζήτησης και προσφοράς - Άρθρο του Montel

Οι όγκοι συναλλαγών φυσικού αερίου στην ΕΕ εκτινάχθηκαν στις αρχές του τρέχοντος έτους μετά την πτώση από το β΄ τρίμηνο και μετά το 2022 κατά τη διάρκεια της κρίσης των ενεργειακών τιμών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ρυθμιστικής υπηρεσίας ενέργειας της ΕΕ Acer, που αναμεταδίδει το Montel

Ο μέσος όγκος συναλλαγών στο ολλανδικό TTF ήταν 235 TWh/ημέρα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, 41% υψηλότερος από τον μέσο όρο των 167 TWh/ημέρα από τον Απρίλιο-Δεκέμβριο 2022, με βάση τα εμπορικά στοιχεία που αναφέρθηκαν στον Acer.

Αυτοί οι αυξημένοι όγκοι εξακολουθούσαν να είναι ελαφρώς χαμηλότεροι από τον μέσο όρο των 257 TWh/ημέρα πριν από την κρίση που παρατηρήθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.


Οι λόγοι της ανάκαμψης


Η ανάκαμψη του TTF δρομολογήθηκε από την σταθερή προοπτική ζήτησης και προσφοράς, καθώς και από ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον εμπορίας αερίου. Οι τιμές ρεκόρ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου που παρατηρήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αύξησαν δραστικά τις απαιτήσεις ασφάλειας και περιθωρίου με τις οποίες έπρεπε να συμμορφωθούν οι έμποροι, αναγκάζοντας πολλούς να μειώσουν την έκθεσή τους.

Οι υψηλές τιμές οφείλονταν στην ξαφνική πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς εν μέσω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με μια σφιχτή παγκόσμια αγορά LNG.

Ο μέσος όγκος εμπορίου για όλους τους άλλους κόμβους φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν σημαντικά χαμηλότερος και πιο σταθερός καθ' όλη την περίοδο. Ήταν κατά μέσο όρο 37,8 TWh/ημέρα από τον Ιανουάριο-Μάιο, ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με 38,4 TWh/ημέρα από τον Απρίλιο-Δεκέμβριο του 2022, τα οποία με τη σειρά τους ήταν λίγο χαμηλότερα από 41 TWh/ημέρα για τον Ιανουάριο 2021-Μάρτιο 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης