Ενέργεια

Oilprice: Άλμα των τιμών ρωσικού πετρελαίου εν όψει της μείωσης των εξαγωγών

Oilprice: Άλμα των τιμών ρωσικού πετρελαίου εν όψει της μείωσης των εξαγωγών
Πριν από την ανακοίνωση της περικοπής των εξαγωγών, η ESPO διαπραγματευόταν με έκπτωση 4 δολαρίων σε σχέση με το αργό Brent, ακόμη πάνω από το ανώτατο όριο τιμής
Η τιμή του ρωσικού αργού ESPO, που πηγαίνει στην Κίνα, αυξήθηκε στο υψηλότερο των τελευταίων επτά μηνών, καθώς οι Κινέζοι αγοραστές έσπευσαν να το αγοράσουν εν όψει της ανακοινωθείσας περικοπής των εξαγωγών κατά 500.000 bpd τον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει το oilprice.com.

Σύμφωνα με το Reuters, η ESPO διαπραγματεύεται επί του παρόντος με έκπτωση 4 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με το αργό πετρέλαιο Brent, γεγονός που το τοποθετεί 6 δολάρια  πάνω από το ανώτατο όριο της τιμής της G7.

Πριν από την ανακοίνωση της περικοπής των εξαγωγών, η ESPO διαπραγματευόταν με έκπτωση 4 δολαρίων σε σχέση με το αργό Brent, ακόμη πάνω από το ανώτατο όριο τιμής.
Η ESPO διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, επειδή είναι το προτιμώμενο ρωσικό μείγμα κινεζικών διυλιστηρίων.

Το μείγμα ESPO είναι πιο ελαφρύ από το εμβληματικό μείγμα Urals, το οποίο συνήθως διαπραγματεύεται με πιο σημαντική έκπτωση σε σχέση με το αργό Brent.
Η έκπτωση αυτή ενισχύθηκε μόνο μετά την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού αργού.

Ωστόσο, ακόμη και η έκπτωση των Urals προς το Brent έχει περιοριστεί πρόσφατα, με το μείγμα να διαπραγματεύεται τελευταία σε πάνω από 55 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με σχεδόν 76 δολάρια για το Brent τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Οι συναλλαγές με την ESPO πάνω από το ανώτατο όριο τιμής υποδηλώνουν ότι, εδώ και μήνες, η Ρωσία έχει τα τάνκερ και τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν κάλυψη και ναυτιλία για την κατηγορία ESPO, η οποία μπορεί να φτάσει στην Κίνα από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Η ζήτηση είναι επίσης σε άνοδο, καθώς τα κινεζικά ανεξάρτητα διυλιστήρια λαμβάνουν τις νέες ποσοστώσεις εισαγωγής τους.
"Η αύξηση της τιμής έρχεται καθώς τα ιδιωτικά διυλιστήρια μόλις έλαβαν νέες ποσοστώσεις εισαγωγών αργού.

Τώρα «βγαίνουν για ψώνια» και το ρωσικό πετρέλαιο παραμένει σχετικά φθηνό", δήλωσε στο Reuters ανώνυμος έμπορος.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει περαιτέρω την προσφορά της σε πετρέλαιο.

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών να διασφαλίσει μια ισορροπημένη αγορά, η Ρωσία θα μειώσει οικειοθελώς την προσφορά πετρελαίου της τον Αύγουστο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα περιορίζοντας τις εξαγωγές της στις παγκόσμιες αγορές κατά αυτή την ποσότητα», δήλωσε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας και κορυφαίος διαπραγματευτής του ΟΠΕΚ Alexander Novak νωρίτερα στην εβδομάδα.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα επεκτείνει τη μονομερή της μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο bpd μέχρι τον Αύγουστο.

Ο Novak συνέχισε λέγοντας ότι η περικοπή των εξαγωγών θα σήμαινε επίσης μείωση της παραγωγής, αλλά το Reuters σημείωσε σε έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ρωσική προσφορά πετρελαίου για τις διεθνείς αγορές θα είναι ήδη χαμηλότερη αυτόν τον μήνα καθώς τα διυλιστήρια αυξάνονται μετά το τέλος της περιόδου συντήρησης .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης