Απογειώνεται η ζήτηση στην αγορά των ΡΡΑ στην Γαλλία (Montel)

Απογειώνεται η ζήτηση στην αγορά των ΡΡΑ στην Γαλλία (Montel)
Δεν υπάρχουν αρκετά έργα, ενώ η ζήτηση σε PPA από τις εταιρείες θα μπορούσε να φτάσει τις 125 TWh βραχυπρόθεσμα δήλωσε σύμβουλος ενέργειας στην Montel
Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γαλλία αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ζήτηση από εταιρικούς καταναλωτές να υπογράψουν συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs), διαταράσσοντας την ισορροπία της αγοράς, όπως είπαν οι συμμετέχοντες στη Montel.

«Υπήρχε περισσότερη ζήτηση από την προσφορά πέρυσι, καθώς οι εταιρείες έσπευσαν προς τα διαθέσιμα έργα λόγω των αυξανόμενων τιμών της αγοράς», δήλωσε η Laura Ordner, υπεύθυνη πωλήσεων PPA στο γαλλικό υποκατάστημα της RWE.

Οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσαν ρεκόρ 276 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο το 2022.

«Δεν υπάρχουν αρκετά έργα, ενώ η ζήτηση σε PPA από τις εταιρείες θα μπορούσε να φτάσει τις 125 TWh βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Alexandre Soroko, επικεφαλής σύμβουλος PPA στην εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Greensolver.

Η προμήθεια νέων έργων ΑΠΕ στη Γαλλία ήταν περιορισμένη, κυρίως λόγω των μεγάλων χρόνων αδειοδότησης, παρά τα αρκετά έργα ΑΠΕ στα σκαριά, είπε η Ordner.

Το 2022, η χώρα εγκατέστησε 1,9 GW χερσαίας αιολικής ισχύος και 2,6 GW ηλιακής δυναμικότητας, έδειξαν τα στοιχεία της RTE – λιγότερο από το ήμισυ της ποσότητας ηλιακής ενέργειας που εγκατέστησε η Ισπανία εκείνο το έτος, σύμφωνα με τη Solar Europe.

Ο Julien Lupion, επικεφαλής οικονομικών στη γαλλική τράπεζα δημόσιων επενδύσεων, Bpifrance, δήλωσε ότι οι «πολύ υψηλές τιμές» για τις συμφωνίες PPA οφείλονταν στις προβλέψεις για υψηλότερες τιμές ενέργειας και όχι στο κόστος παραγωγής.

Τα γαλλικά συμβόλαια ισχύος Cal 24 και Cal 25 διαπραγματεύτηκαν τελευταία φορά στα 179 EUR/MWh και 150 EUR/MWh αντίστοιχα.

Διαγωνισμός CFD

Ο ανταγωνισμός με τις Kρατικές Συμβάσεις Διαφοράς (CFD) αποδείχθηκε επίσης εμπόδιο για τις εταιρείες που στοχεύουν να αντισταθμίσουν το κόστος ενέργειας μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων PPA.

«Δεν έχει νόημα για έναν προγραμματιστή να υπογράψει μια PPA εάν μπορεί να συνάψει μια CFD», δήλωσε ο Pierre Dennery, επικεφαλής της αγοράς στην εταιρεία συμβούλων Aurora Energy Research.

Ωστόσο, οι PPA μπορούν να αποτελέσουν λύση για έργα που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας για υπογραφή CFD, όπως τα ηλιακά έργα μικρότερα από 30 MW.

Η προσφορά των PPA φαίνεται ότι θα αυξηθεί, με τις εταιρίες ηλιακής ενέργειας Photosol και TSE που επιδιώκουν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στα έργα κατά 50-60% στο εγγύς μέλλον, στο πλαίσιο των PPA.

Οι μεγάλες φερέγγυες εταιρείες με γνώση του τομέα των PPA ήταν οι πιο περιζήτητες από τους προγραμματιστές, καθώς η διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν βασικό κριτήριο, είπε η Ordner.

Αγώνας για τις μικρότερες επιχειρήσεις

«Δεν είναι εύκολο για τους μικρότερους καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε αυτό το είδος συμβάσεων λόγω νομικής και οικονομικής μηχανικής», δήλωσε ο Lupion.
Ωστόσο, τα πυρηνικά CFD θα μπορούσαν να γίνουν ανταγωνιστικά για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ο Ordner.

Τον περασμένο μήνα, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας EDF δήλωσε έτοιμη να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την πώληση πυρηνικής ενέργειας από το 2026 για να αντικαταστήσει τον μηχανισμό Arenh, μια πρόταση που επικρίθηκε από άλλους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης