Ενέργεια

Πετρέλαιο: Στα 78 δολ. κινείται το brent, στα 73 δολ. το αργό - Τι αναμένουν οι traders

Πετρέλαιο: Στα 78 δολ. κινείται το brent, στα 73 δολ. το αργό - Τι αναμένουν οι traders

Επιφυλάξεις για τα οικονομικά στοιχεία από ΗΠΑ και Κίνα

 

Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τους κορυφαίους καταναλωτές, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αν και οι αναμενόμενες περικοπές στην προσφορά αργού από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία περιόρισαν τις απώλειες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύονταν 0,13%, στα 78,57 δολάρια το βαρέλι στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύονταν 0,30%, στα 73,888 δολάρια.

«Οι traders πετρελαίου μπορεί να είναι επιφυλακτικοί ενόψει του ΔΤΚ των ΗΠΑ και των σωρών οικονομικών στοιχείων της Κίνας αργότερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng, σχετικά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Τα στοιχεία των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή έδειξαν τα μικρότερα κέρδη θέσεων εργασίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια αλλά ισχυρή αύξηση των μισθών. Τα στοιχεία ενισχύουν την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο.

Οι τιμές των εργοστασιακών πυλών της Κίνας υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερα από επτά χρόνια τον Ιούνιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία τη Δευτέρα, καθώς η ανάκαμψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο επιβραδύνθηκε.

Ωστόσο, οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να ανακάμψουν αφού η ομάδα παραγωγών OPEC+ ανακοίνωσε σχέδια για περαιτέρω μείωση της προσφοράς, πρόσθεσε ο Teng.

Περικοπές στην παραγωγή

Οι δείκτες αναφοράς πετρελαίου κέρδισαν περισσότερο από 4% την περασμένη εβδομάδα για να αγγίξουν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα αφού οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, υποσχέθηκαν να εμβαθύνουν τις περικοπές της προσφοράς τον Αύγουστο.

Η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τον Αύγουστο και η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 500.000 bpd. Αντί να μειώσει την παραγωγή, η Ρωσία θα χρησιμοποιεί το αργό για να παράγει περισσότερα καύσιμα για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή την Παρασκευή.

«Οι αρχές Ιουλίου και η εφαρμογή της περικοπής της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία συμβάλλουν στην ενεργοποίηση βραχυπρόθεσμης κάλυψης του WTI και νέων αγορών Brent», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Οι διαχειριστές ενίσχυσαν τις καθαρές θέσεις long σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου και δικαιώματα προαίρεσης στα πιο πρόσφατα εβδομαδιαία στοιχεία.

«Συνολικά, το συνδυασμένο καθαρό long αυξήθηκε κατά 49.000 συμβόλαια σε 280.000, εξακολουθώντας να βρίσκεται εντός του εύρους που επικρατούσε κατά τη διάρκεια δύο μηνών διαπραγμάτευσης περιορισμένου εύρους», πρόσθεσε ο Hansen.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης